Nikl
Abstrakt
U niklu nebyla doposud
přesně definována biochemická funkce v organismu savců. Předpokládá se, že
působí jako kofaktor nebo strukturální komponenta metaloenzymů (ureáza,
hydrogenáza, metylkoenzym M reduktáza a karbon-monooxid dehydrogenáza).
Symptomy deficitu nebyly doposud u lidí popsány.
Chemické vlastnosti
Název: Latinsky: Anglicky: Značka: Protonové číslo: Atomová hmotnost: Skupina: Perioda: Skupenství: Oxidační číslo: |
Nikl Niccolum Nickel Ni 28 58,69 VIII.B 4 pevné -I,
I, II, III, IV, VI |
Ni2+
je schopen vytvářet chelátové vazby a je vázán v řadě biologicky
významných substancí.
Funkce
Doposud nebyla žádná
biochemická funkce přesně definována u lidí ani savců. Předpokládá se však, že
Ni působí jako kofaktor nebo strukturální komponenta specifických metaloenzymů
u vyšších organismů, jež byly identifikovány u bakterií, hub, rostlin i
bezobratlých živočichů. Tyto Ni-obsahující enzymy jsou ureáza, hydrogenáza,
metylkoenzym M reduktáza a karbon-monooxid dehydrogenáza. Předpokládá se, že Ni
ovlivňuje u vyšších organismů metabolismus vitamínu B12 a/nebo
kyseliny listové. Interakce mezi Ni a kyselinu listovou ovlivňuje syntézu methioninu
z homocysteinu. In vitro bylo zjištěno, že Ni je blokátor kalciového
kanálu a může aktivovat receptory Ca2+ na osteoklastech.
Metabolismus
Resorpce Ni se pohybuje
kolem 20 – 25 %, někdy dosahuje až 50 %. Resorpci snižuje mléko, káva, čaj, pomerančový
džus a kyselina askorbová. Působením těchto látek může dojít ke snížení
resorpce až na 1 %. Často je proto absoprce Ni velmi nízká a nedosahuje ani 10
%. Zvýšení resorpce Ni bylo zjištěno při deficitu železa, graviditě a laktaci.
Resorpce Ni probíhá především ve střevě, ale přesný mechanismus není známý.
V krvi je Ni transportován navázán na albumin, malé množství je
vázáno na L–histidin a α2-makroglobulin
(nikeloplazmin). Při perorálním podání nedochází k akumulaci Ni
v žádných orgánech.
Nikl je vylučován
z organismu především ve stolici, kde je velký podíl neresorbovaného Ni.
Vstřebaný Ni je vylučován močí ve formě nízkomolekulárních komplexů, žlučí a
potem. Obsah Ni v potu je vysoký (1,19 – µmol/l), což svědčí o aktivním vylučování Ni potními žlázami. Obsah Ni ve
žluči se pohybuje pouze kolem 34 -85 nmol/l.
Distribuce v organismu, obsah ve tkáních
Vyšší obsah Ni je u lidí
zjišťován v thyreoidální a adrenální tkáni, kde je uváděno 2,40 a 2,25 µmol/kg
sušiny (141 a 132 µg/kg). Většina orgánů obsahuje méně než 0,85 µmol/kg sušiny
(50 µg/kg).
Deficit
U lidí nebyly doposud
popsány symptomy deficitu Ni. U pokusných zvířat (potkani, kozy) byla zjištěna
deprese růstu, zhoršení reprodukční výkonnosti, snížení glykémie a alterace
distribuce některých prvků v těle (Ca, Fe, Zn).
Hodnocení stavu zásobení
Stanovení koncentrace Ni
v séru je využíváno k diagnostice toxického působení. Sérová
koncentrace Ni nad 1 µg/l indikuje
chronicky zvýšený příjem Ni. Sledování zásobení Ni vzhledem k diagnostice
deficitu není prakticky prováděno.
Potřeba
Existuje poměrně málo studií
zabývající se příjmem niklu. Předpokládaný denní příjem činí <60 až
700 µg/den. Předpokládaná potřeba Ni je <150
µg/den.
Zdroje
Bohatými zdroji niklu jsou čokoláda, oříšky, fazole,
hrách a obilí.
Toxicita
Toxické působení Ni
ohrožující život je velmi nepravděpodobné vzhledem k účinným
homeostatickým regulačním mechanismům.
Toxické působení solí Ni je zjišťováno na úrovni iritace GIT. Při příjmu
250 mg rozpustného Ni dochází k projevům toxického působení jako je
iritace GIT, deprese růstu, anemie. I při nižších dávkách (0,6 mg) však může
dojít ke vzniku kožní reakce především u lidí s Ni alergií.
Další
informace:
·
Stopové prvky -
biochemické funkce
·
Stopové prvky - efekt
neadekvátního příjmu
·
Stopové prvky - přepočty
·
Stopové prvky a volné
radilály
·
Analýzy stopových prvků
Literatura
·
World Health
Organizatin: Trace elements in human nutrition and health. 1996, s.
·
Lentner, C.: Geigy
Scientific Tables. Volume 3. Physical Chemistry, Composition of Blood, Hematology,
Somatometric Data. CIBA-GEIGY, 1984, s.
·
Shils M. E., Olson, J.
A., Shike, M., Ross, A. C. 1999: Modern Nutrition in Health and Disease: F. H.
Nielsen: Ultratrace Minerals. 9th edition, Williams & Wilkins, s.284-303
·
Biesalski, H. K. ,
Grimm, P. 1999: Taschenatlas der Ernahrung. Georg Thieme Verlag Stuttgart, 314
s.
·
Uderwood, E. J.,
Suttle, N. F. 1999: The mineral nutrition of livestock. 3rd edition,
CABI Publishing, 642 s.
·
Kaplan L.A., Pesce A.J.
(Eds): Clinical chemistry.- theory, analysis, correlations. ISBN 0-8151-5243-4,
3rd edition, 1996, p.746-759.
·
Burtis C.A., Ashwood
E.R. (Eds): Tietz textbook of clinical chemistry. ISBN 0-7216-5610-2, 3rd
edition, p.1029-1055.
Alena Pechová, Jaroslava
Vávrová
.