Cín v
plazmě
Referenční intervaly
(WHO 1996)
Sérum |
< 1 |
µg/l |
< 8,4 |
nmol/l |
Plná krev |
< 1 |
µg/l |
< 8,4 |
nmol/l |
Moč |
1 – 2 |
µg/den |
8,4 – 16,8 |
nmol/den |
Mléko |
< 1 – 2 |
µg/l |
< 8,4 – 16,8 |
nmol/l |
Játra |
100 – 1000 |
µg/kg |
842 – 8424 |
nmol/kg |
Vlasy |
800 |
µg/kg |
6739 |
nmol/kg |
Omezení stanovení
Ke
stanovení je možno využít hybridové techniky FAAS (viz
též AAS), možná je rovněž analýza ICP-MS.
Stanovení je však vzhledem k velmi nízkým koncentracím obtížné.
Použití pro klinické účely
Zvýšení koncentrace cínu
v krvi ukazují na zvýšený příjem cínu. Metody hodnocení stavu zásobení
organismu cínem nebyly dosud vypracovány.
Další
informace:
·
Stopové prvky -
biochemické funkce
·
Stopové prvky - efekt
neadekvátního příjmu
·
Stopové prvky - přepočty
·
Stopové prvky a volné
radikály
·
Analýzy stopových prvků
·
Cín
Literatura
·
World Health
Organization: Trace elements in human nutrition and health. 1996, s.
·
Lentner, C.: Geigy
Scientific Tables. Volume 3. Physical Chemistry, Composition of Blood,
Hematology, Somatometric Data. CIBA-GEIGY, 1984, s.
·
Shils M. E., Olson, J.
A., Shike, M., Ross, A. C. 1999: Modern Nutrition in Health and Disease: F. H.
Nielsen: Ultratrace Minerals. 9th edition, Williams & Wilkins, s.284-303
·
Biesalski, H. K. ,
Grimm, P. 1999: Taschenatlas der Ernahrung. Georg Thieme Verlag Stuttgart, 314
s.
·
Uderwood, E. J.,
Suttle, N. F. 1999: The mineral nutrition of livestock. 3rd edition,
CABI Publishing, 642 s.
·
Kaplan L.A., Pesce A.J.
(Eds): Clinical chemistry.- theory, analysis, correlations. ISBN 0-8151-5243-4,
3rd edition, 1996, p.746-759.
·
Burtis C.A., Ashwood
E.R. (Eds): Tietz textbook of clinical chemistry. ISBN 0-7216-5610-2, 3rd
edition, p.1029-1055.
Alena Pechová
.