Bór
Abstrakt
Bor je nejnovější prvek,
který je považován za esenciální u lidí i vyšších
zvířat. Jeho funkce je známá u rostlin, ale u savců doposud nebyla jednoznačně
určena. Byly získány některé důkazy o tom, že bor ovlivňuje metabolismus
steroidních hormonů, makrominerální, dusíkový i energetický metabolismus. Bor
má při perorálním podání pouze malou toxicitu. Příznaky akutní otravy u lidí
jsou nausea, zvracení, průjem, dermatitis a letargie.
Chemické vlastnosti
Název: Latinsky: Anglicky: Značka: Protonové číslo: Atomová hmotnost: Skupina: Perioda: Skupenství: Oxidační číslo: |
Bor Borum Boron B 5 10,81 III.A 2 pevné III |
Funkce
Biochemická role boru u lidí
ani vyšších zvířat není zcela objasněna. Jedna hypotéza předpokládá, že bor
působí jako metabolický regulátor tvorbou komplexů s řadou substrátů nebo
reagentů, které mají hydroxylovou skupinu v příznivé pozici. Protože
tvorba komplexu obvykle způsobuje kompetitivní inhibici enzymů in vitro,
předpokládá se, že jde především o negativní regulace. Druhá hypotéza hovoří o
stabilizační funkci na buněčné membrány, čímž současně ovlivní i odpověď na
působení hormonů, transmembránovou signalizaci nebo transmembránový pohyb
kationtů a aniontů. Tato hypotéza je podporována nálezem, že bor ovlivňuje
transport extracelulárního kalcia a uvolnění intracelulární kalcia u potkaních
trombocytů aktivovaných trombinem.
Metabolismus
Bor z potravy, boritan sodný
i kyselina boritá jsou rychle resorbovány a exkretovány většinou močí. Více než
90 % přijatého B je obvykle resorbováno. V trávicím traktu je většina
přijatého B přeměněna na kyselinu boritou a v této formě je transportována
v těle. Bor je vylučován ledvinami, které představují hlavní mechanismus
udržující homeostázu tohoto prvku v organismu.
Distribuce
v organismu, obsah ve tkáních
Bor je přítomen
v organismu většinou v koncentraci 4,6 – 55,5 µmol/kg (0,05 – 0,3 µg/kg)
čerstvé tkáně. Kosti, nehty a zuby obsahují několikanásobně vyšší koncentrace.
Deficit
U zvířat bylo při
experimentálně vyvolaném deficitu boru zjištěno narušení metabolismu vápníku,
mozkových funkcí a energetického metabolismu. U potkanů bylo potvrzeno narušení
imunitního systému a exacerbace artritidy. U lidí byla popsána alterace
makrominerálního (zvýšení sérového
25-hydroxycholecalciferolu, snížení kalcitoninu), energetického (snížení
glykémie, zvýšení triacylglycerolů), dusíkového (snížení močoviny a kreatininu v séru) metabolismu a
hematopoézy.
Hodnocení stavu zásobení
Potřeba
Není stanovena potřeba boru,
nedávné studie ukazují, že by se mohla pohybovat kolem 0,1 – 1 mg/den. Za
bezpečný příjem boru je považováno 1,0 - 13 mg/den.
Zdroje
Dobrým zdrojem boru jsou
potraviny rostlinného původu jako je ovoce, listová zelenina, luštěniny. Naopak
maso, ryby a mléčné výrobky mají nízký obsah boru.
Toxicita
Bor má při perorálním podání
pouze malou toxicitu. Příznaky akutní otravy u lidí jsou nausea, zvracení,
průjem, dermatitis a letargie. Vysoký příjem boru dále způsobuje
riboflavinurii. Při chronické otravě borem je popisována inapetence, nausea,
hubnutí, snížená sexuální aktivita, snížená motilita i množství spermií.
Další informace:
·
Stopové prvky -
biochemické funkce
·
Stopové prvky - efekt
neadekváttního příjmu
·
Stopové prvky - přepočty
·
Stopové prvky a volné
radikály
·
Analýzy stopových prvků
·
Antidota specifická -
přehled
Literatura
·
World Health
Organization: Trace elements in human nutrition and health. 1996, s.
·
Lentner, C.: Geigy Scientific
Tables. Volume 3. Physical Chemistry, Composition of Blood, Hematology,
Somatometric Data. CIBA-GEIGY, 1984, s.
·
Shils M. E., Olson, J.
A., Shike, M., Ross, A. C. 1999: Modern Nutrition in Health and Disease: F. H.
Nielsen: Ultratrace Minerals. 9th edition, Williams & Wilkins, s.284-303
·
Biesalski, H. K. ,
Grimm, P. 1999: Taschenatlas der Ernahrung. Georg Thieme Verlag Stuttgart, 314
s.
·
Uderwood, E. J.,
Suttle, N. F. 1999: The mineral nutrition of livestock. 3rd edition,
CABI Publishing, 642 s.
·
Kaplan L.A., Pesce A.J.
(Eds): Clinical chemistry.- theory, analysis, correlations. ISBN 0-8151-5243-4,
3rd edition, 1996, p.746-759.
·
Burtis C.A., Ashwood
E.R. (Eds): Tietz textbook of clinical chemistry. ISBN 0-7216-5610-2, 3rd
edition, p.1029-1055.
Alena Pechová, Jaroslava Vávrová
.