OSN-SAbstraktOSN-E

Pankreatická elastáza patří do skupiny peptidáz S1 (trypsinová rodina). Vzniká aktivací proelastázy prostřednictvím trypsinu, produkována v pankreatu. Zajišťuje hydrolýzu proteinů včetně elastinu. Preferenčně štěpí vazbu Ala-/-Xaa.

 

OSN-STerminologieOSN-E

Pankreatická elastáza (pancreatic elastase)

 

OSN-SSynonymaOSN-E

Pankreatopeptidáza, pankraeatopeptidáza E, elastáza-1, serinová elastáza

 

OSN-SKlasifikační kódyOSN-E

EC 3.4.21.36 (dříve 3.4.21.11, 3.4.4.7)

CAS 9004-06-02

 

OSN-SOdkazy na jiné relevantní dokumenty, další informaceOSN-E

Laboratorní metody v gastroenterologii

href="KOAAZ.htm">Elastáza pankreatická ve stolici

Elastáza pankreatická v séru

 

OSN-SChemická a fyzikální charakteristika, struktura a povaha analytuOSN-E

Mr kolem 25000 (26300). Jednoduchý řetězec aminokyselin, posttranslační modifikace do formy glykoproteinu se nevylučuje. Vepřová elastáza obsahuje 240 aminokyselin. Inhibitorem jsou alfa-1-antitrypsin a alfa-2-makroglobulin. Aktivitu dále inhibuje fenylmetansulfonylfluorid. PH optimum 8,3 – 8,8, aktivita klesá na polovinu při pH pod 7,3 a nad 9,2. Teplotní optimum 37 °C. Opakované zmrznutí a rozmrznutí enzym inaktivuje, při skladování za teploty –20 °C a pH 6,5 stabilní několik měsíců.

 

OSN-SRole v metabolismuOSN-E

Endopeptidáza ze skupiny S1.

 

OSN-SZdroj (syntéza, příjem)OSN-E

Pankreas produkuje proelastázu, která je štěpena trypsinem na aktivní elastázu.

 

OSN-SDistribuce v organismu, obsah ve tkáníchOSN-E

Lze ji stanovit v séru a ve stolici.

 

OSN-SAutorské poznámkyOSN-E

Petr Kocna

recenzoval Jaroslav Racek