Abstrakt
Pankreatická
elastáza patří do skupiny peptidáz S1 (trypsinová rodina). Vzniká aktivací
proelastázy prostřednictvím trypsinu, produkována v pankreatu. Zajišťuje
hydrolýzu proteinů včetně elastinu. Preferenčně štěpí vazbu Ala-/-Xaa.
Terminologie
Pankreatická
elastáza (pancreatic elastase)
Synonyma
Pankreatopeptidáza,
pankraeatopeptidáza E, elastáza-1, serinová elastáza
Klasifikační kódy
EC 3.4.21.36
(dříve 3.4.21.11, 3.4.4.7)
CAS 9004-06-02
Odkazy na jiné relevantní dokumenty,
další informace
Laboratorní metody v gastroenterologii
href="KOAAZ.htm">Elastáza pankreatická ve stolici
Chemická a fyzikální charakteristika,
struktura a povaha analytu
Mr kolem 25000
(26300). Jednoduchý řetězec aminokyselin, posttranslační modifikace do formy
glykoproteinu se nevylučuje. Vepřová elastáza obsahuje 240 aminokyselin.
Inhibitorem jsou alfa-1-antitrypsin a alfa-2-makroglobulin. Aktivitu dále
inhibuje fenylmetansulfonylfluorid. PH optimum 8,3 – 8,8, aktivita klesá na
polovinu při pH pod 7,3 a nad 9,2. Teplotní optimum 37 °C. Opakované zmrznutí a rozmrznutí enzym inaktivuje, při skladování za
teploty –20 °C a pH 6,5 stabilní několik měsíců.
Role v metabolismu
Endopeptidáza ze
skupiny S1.
Zdroj (syntéza, příjem)
Pankreas
produkuje proelastázu, která je štěpena trypsinem na aktivní elastázu.
Distribuce v organismu, obsah ve
tkáních
Lze ji stanovit
v séru a ve stolici.
Autorské poznámky
recenzoval
Jaroslav Racek