Abstrakt
Aspartát patří mezi neesenciální glukoplastické
aminokyseliny. Aspartát je důležitý při formování prostorové struktury bílkovin
a účastní se přenosu aminoskupin v organismu. Zároveň se významně podílí
na biosyntéze purinových a pyrimidinových nukleotidů.
Terminologie
Aspartát, kyselina asparagová, 2-aminosukcinát
Synonyma
Kyselina asparagová, 2-aminosukcinát
Klasifikační kódy
Odkazy na jiné relevantní
dokumenty, další informace
href="HYAAA.htm">Dědičné metabolické
poruchy aminokyselin
Chemická a fyzikální
charakteristika, struktura a povaha analytu
Aspartát (Asp), NH2CH(CH2COOH)COOH,
C4H7O4N
m.h. 133,1
Kyselá disociační konstanta pK (25 oC)
2,09; 3,86 (bCOOH); 9,82
Izoelektrický bod pI 2,98
Aspartát je neesenciální aminokyselina. Podle chemického
charakteru jejího postranního řetězce ji řadíme mezi kyselé aminokyseliny –
aminokyseliny s elektrickým nábojem na postranním řetězci, který se podílí
na elektrostatických interakcích. Při fyziologickém pH obsahuje aspartát
disociovaný karboxyl, tzn. může elektrostaticky vázat kationty a vytvářet solné
můstky s kladně nabitými skupinami, může kovalentně vázat aminy, alkoholy,
CO2.
Aspartát obsahuje asymetrický atom uhlíku, existuje
proto ve dvou enantiomerních konfiguracích – D a L, v bílkovinách se
vyskytují pouze L-formy.
Role v metabolismu
Aspartát je díky existenci záporných nábojů
v postranním řetězci významný při formování prostorové struktury bílkovin
a při určování jejich vlastností. Aktivně se účastní přenosu aminoskupin
v organismu, je zapojen do močovinového cyklu (přenáší aminoskupinu pro
vznik argininu z citrulinu). Aspartát je prekurzorem při tvorbě
pyrimidinového kruhu (spolu s karbamoylfosfátem) a účastní se tvorby
purinového kruhu, tzn. má velký význam při biosyntéze purinových a
href="KPAFY.htm">pyrimidinových nukleotidů.
Zdroj (syntéza, příjem)
Aspartát je syntetizován jednostupňovou přeměnou
pyruvátu, resp. oxalacetátu. Jde o transaminační reakci
s pyridoxalfosfátem jako kofaktorem a glutamátem jako zdrojem
aminoskupiny.
Průmyslově je aspartát (stejně jako většina
aminokyselin) vyráběn biosyntézou užitím mikroorganismů nebo chemickou syntézou
nebo kombinací chemické syntézy a různých biotechnologických postupů. Je
používán jako součástí krmiv pro užitková zvířata, ochucovadlo potravin,
konzervační a antioxidační přípravky.
Distribuce v organismu, obsah
ve tkáních
Vysoké hodnoty v erytrocytech a leukocytech. Patologické
vylučování močí při href="HYABF.htm">dikarboxylové acidurii (OMIM 222730) a při deficitu ledvinného
transportu dikarboxylových kyselin.
Způsob vylučování nebo
metabolismus
Aspartát patří mezi glukoplastické aminokyseliny.
Aspartát poskytuje transaminací přímo oxalacetát, může se také zapojit do
href="KPAFW.htm">močovinového cyklu,
kde je přeměněn na fumarát. Oba produkyt – oxalacetát a fumarát – vstupují do
href="AJCLY.htm">citrátového cyklu.
Literatura
Z.Vodrážka: Biochemie. Academia, Praha 1992.
P.Karlson, W.Gerok, W.Gross: Pathobiochemie. Academia,
Praha 1987.
Autorské poznámky
Karolína Pešková
recenzoval Josef Hyánek
.