Systém: | S |
Komponenta: | Diaminooxidáza |
Druh veličiny: | Arbitrární látková koncentrace |
Jednotka: | kIU/l |
Procedura: | * |
Klíč: | 17976 |
Gesce: | imunologie |
Vznik: | Měřené, odvozené nebo pozorované v laboratoři |
Typ položky: | NF |
Formát ref. mezí: | referenční meze "větší než" |
Formát hodnoty: | číslo na 2 desetinná místa |
Mezní hodnoty: | 0 - 3 - 10 - 700 |
MTV: | X, BP, SP |
Třída hlavní: | Enzymy |
Poznámka: |
Podklady pro preanalytickou fázi |
Materiál: | Krev |
Odběr do: | Sklo nebo plast bez úpravy |
Pokyny k odběru vzorku: | |
Je důležité vysadit týden před odběrem antihistaminovou léčbu, Pacient nemusí být na lačno. Pacient by se měl vyvarovat před odběrem nízko histaminové dietě | |
Stabilita vzorku: | 4 - 8 °C: 9 d |
-20 °C: 26 týden |
Text abstraktu ke komponentě |
Flavoproteinový enzym, který oxiduje histamin a různé další diaminy. Jde o ukazatel, pomocí kterého lze odhadovat histaminovou intoleranci (nesoulad mezi množstvím histaminu a jeho degradací enzymem DAO). Tento enzym je produkován enterocyty, vyskytuje se hlavně v tenkém střevě, játrech, ledvinách a leukocytech. Jeho hlavní funkcí je odbourávání histaminu. Sníženým odbouráváním histaminu trpí asi 2 - 3 % populace, častěji jsou postiženy ženy po 40. roce věku. Během gravidity se DAO vytváří v placentě, u těhotných nacházíme 500 - 1000x vyšší hodnoty DAO (proto je jeho stanovení v graviditě nevhodné). Činnost DAO může inhibovat: alkohol a jeho produkt acetylaldehyd, některé léky (ACC, ambroxol, aminophyllin, cefalosporiny, flukonazol, verpamil,propafenon, antidepresiva, cytostatika, narkotika, anestetika a lokální anestetika), aktivitu může snižovat i káva, čaj či kouření. Indikace vyšetření: - intolerance na potraviny bohaté na histamin: biogenní aminy se nacházejí hlavně v lehce se kazících potravinách bohatých na bílkoviny (např. ryby), histamin se vytváří v řadě potravin, u kterých dochází při skladování k biochemickým a mikrobiálním změnám (sýry, salám, ocet, extrakty z droždí, víno, pivo, konzervované potraviny). Mezi další potraviny bohaté na histamin patří čokoláda, ananas, avokádo, citrusy, rajčata, špenát, baklažán, vlašské ořechy, arašídy, ryby, mušle, potravinářská aditiva, koření, atp. - podezření na selhání funkce DAO (otoky očních víček, nosní sliznice, respirační tíseň, chronické bolesti hlavy, migrény, bolestivé menses, průjmy, hypotenze, nevolnost, atp.) - monitorování anti histaminové diety - posouzení rizika anafylaktické reakce |
Referenční meze |
Viz též: |
Diaminooxidáza |
S |
* |
Arbitrární látková koncentrace |
Systém: | S |
Komponenta: | Diaminooxidáza |
Druh veličiny: | Arbitrární látková koncentrace |
Jednotka: | kIU/l |
Procedura: | IA |
Klíč: | 17977 |
Gesce: | imunologie |
Vznik: | Měřené, odvozené nebo pozorované v laboratoři |
Typ položky: | NF |
Formát ref. mezí: | referenční meze "větší než" |
Formát hodnoty: | číslo na 2 desetinná místa |
Mezní hodnoty: | 0 - 3 - 10 - 700 |
MTV: | X, BP, SP |
Třída hlavní: | Enzymy |
Poznámka: |
Podklady pro preanalytickou fázi |
Materiál: | Krev |
Odběr do: | Sklo nebo plast bez úpravy |
Pokyny k odběru vzorku: | |
Je důležité vysadit týden před odběrem antihistaminovou léčbu, Pacient nemusí být na lačno. Pacient by se měl vyvarovat před odběrem nízko histaminové dietě | |
Stabilita vzorku: | 4 - 8 °C: 9 d |
-20 °C: 26 týden |
Text abstraktu ke komponentě |
Flavoproteinový enzym, který oxiduje histamin a různé další diaminy. Jde o ukazatel, pomocí kterého lze odhadovat histaminovou intoleranci (nesoulad mezi množstvím histaminu a jeho degradací enzymem DAO). Tento enzym je produkován enterocyty, vyskytuje se hlavně v tenkém střevě, játrech, ledvinách a leukocytech. Jeho hlavní funkcí je odbourávání histaminu. Sníženým odbouráváním histaminu trpí asi 2 - 3 % populace, častěji jsou postiženy ženy po 40. roce věku. Během gravidity se DAO vytváří v placentě, u těhotných nacházíme 500 - 1000x vyšší hodnoty DAO (proto je jeho stanovení v graviditě nevhodné). Činnost DAO může inhibovat: alkohol a jeho produkt acetylaldehyd, některé léky (ACC, ambroxol, aminophyllin, cefalosporiny, flukonazol, verpamil,propafenon, antidepresiva, cytostatika, narkotika, anestetika a lokální anestetika), aktivitu může snižovat i káva, čaj či kouření. Indikace vyšetření: - intolerance na potraviny bohaté na histamin: biogenní aminy se nacházejí hlavně v lehce se kazících potravinách bohatých na bílkoviny (např. ryby), histamin se vytváří v řadě potravin, u kterých dochází při skladování k biochemickým a mikrobiálním změnám (sýry, salám, ocet, extrakty z droždí, víno, pivo, konzervované potraviny). Mezi další potraviny bohaté na histamin patří čokoláda, ananas, avokádo, citrusy, rajčata, špenát, baklažán, vlašské ořechy, arašídy, ryby, mušle, potravinářská aditiva, koření, atp. - podezření na selhání funkce DAO (otoky očních víček, nosní sliznice, respirační tíseň, chronické bolesti hlavy, migrény, bolestivé menses, průjmy, hypotenze, nevolnost, atp.) - monitorování anti histaminové diety - posouzení rizika anafylaktické reakce |
Referenční meze |
Viz též: |
Diaminooxidáza |
S |
IA |
Arbitrární látková koncentrace |
Systém: | P |
Komponenta: | Diaminooxidáza |
Druh veličiny: | Arbitrární látková koncentrace |
Jednotka: | kIU/l |
Procedura: | * |
Klíč: | 17974 |
Gesce: | imunologie |
Vznik: | Měřené, odvozené nebo pozorované v laboratoři |
Typ položky: | NF |
Formát ref. mezí: | referenční meze "větší než" |
Formát hodnoty: | číslo na 2 desetinná místa |
Mezní hodnoty: | 0 - 3 - 10 - 700 |
MTV: | X, BP, SP |
Třída hlavní: | Enzymy |
Poznámka: |
Podklady pro preanalytickou fázi |
Materiál: | Krev |
Odběr do: | Sklo nebo plast bez úpravy |
Pokyny k odběru vzorku: | |
Je důležité vysadit týden před odběrem antihistaminovou léčbu, Pacient nemusí být na lačno. Pacient by se měl vyvarovat před odběrem nízko histaminové dietě | |
Stabilita vzorku: | 4 - 8 °C: 9 d |
-20 °C: 26 týden |
Text abstraktu ke komponentě |
Flavoproteinový enzym, který oxiduje histamin a různé další diaminy. Jde o ukazatel, pomocí kterého lze odhadovat histaminovou intoleranci (nesoulad mezi množstvím histaminu a jeho degradací enzymem DAO). Tento enzym je produkován enterocyty, vyskytuje se hlavně v tenkém střevě, játrech, ledvinách a leukocytech. Jeho hlavní funkcí je odbourávání histaminu. Sníženým odbouráváním histaminu trpí asi 2 - 3 % populace, častěji jsou postiženy ženy po 40. roce věku. Během gravidity se DAO vytváří v placentě, u těhotných nacházíme 500 - 1000x vyšší hodnoty DAO (proto je jeho stanovení v graviditě nevhodné). Činnost DAO může inhibovat: alkohol a jeho produkt acetylaldehyd, některé léky (ACC, ambroxol, aminophyllin, cefalosporiny, flukonazol, verpamil,propafenon, antidepresiva, cytostatika, narkotika, anestetika a lokální anestetika), aktivitu může snižovat i káva, čaj či kouření. Indikace vyšetření: - intolerance na potraviny bohaté na histamin: biogenní aminy se nacházejí hlavně v lehce se kazících potravinách bohatých na bílkoviny (např. ryby), histamin se vytváří v řadě potravin, u kterých dochází při skladování k biochemickým a mikrobiálním změnám (sýry, salám, ocet, extrakty z droždí, víno, pivo, konzervované potraviny). Mezi další potraviny bohaté na histamin patří čokoláda, ananas, avokádo, citrusy, rajčata, špenát, baklažán, vlašské ořechy, arašídy, ryby, mušle, potravinářská aditiva, koření, atp. - podezření na selhání funkce DAO (otoky očních víček, nosní sliznice, respirační tíseň, chronické bolesti hlavy, migrény, bolestivé menses, průjmy, hypotenze, nevolnost, atp.) - monitorování anti histaminové diety - posouzení rizika anafylaktické reakce |
Referenční meze |
Viz též: |
Diaminooxidáza |
P |
* |
Arbitrární látková koncentrace |
Systém: | P |
Komponenta: | Diaminooxidáza |
Druh veličiny: | Arbitrární látková koncentrace |
Jednotka: | kIU/l |
Procedura: | IA |
Klíč: | 17975 |
Gesce: | imunologie |
Vznik: | Měřené, odvozené nebo pozorované v laboratoři |
Typ položky: | NF |
Formát ref. mezí: | referenční meze "větší než" |
Formát hodnoty: | číslo na 2 desetinná místa |
Mezní hodnoty: | 0 - 3 - 10 - 700 |
MTV: | X, BP, SP |
Třída hlavní: | Enzymy |
Poznámka: |
Podklady pro preanalytickou fázi |
Materiál: | Krev |
Odběr do: | Sklo nebo plast bez úpravy |
Pokyny k odběru vzorku: | |
Je důležité vysadit týden před odběrem antihistaminovou léčbu, Pacient nemusí být na lačno. Pacient by se měl vyvarovat před odběrem nízko histaminové dietě | |
Stabilita vzorku: | 4 - 8 °C: 9 d |
-20 °C: 26 týden |
Text abstraktu ke komponentě |
Flavoproteinový enzym, který oxiduje histamin a různé další diaminy. Jde o ukazatel, pomocí kterého lze odhadovat histaminovou intoleranci (nesoulad mezi množstvím histaminu a jeho degradací enzymem DAO). Tento enzym je produkován enterocyty, vyskytuje se hlavně v tenkém střevě, játrech, ledvinách a leukocytech. Jeho hlavní funkcí je odbourávání histaminu. Sníženým odbouráváním histaminu trpí asi 2 - 3 % populace, častěji jsou postiženy ženy po 40. roce věku. Během gravidity se DAO vytváří v placentě, u těhotných nacházíme 500 - 1000x vyšší hodnoty DAO (proto je jeho stanovení v graviditě nevhodné). Činnost DAO může inhibovat: alkohol a jeho produkt acetylaldehyd, některé léky (ACC, ambroxol, aminophyllin, cefalosporiny, flukonazol, verpamil,propafenon, antidepresiva, cytostatika, narkotika, anestetika a lokální anestetika), aktivitu může snižovat i káva, čaj či kouření. Indikace vyšetření: - intolerance na potraviny bohaté na histamin: biogenní aminy se nacházejí hlavně v lehce se kazících potravinách bohatých na bílkoviny (např. ryby), histamin se vytváří v řadě potravin, u kterých dochází při skladování k biochemickým a mikrobiálním změnám (sýry, salám, ocet, extrakty z droždí, víno, pivo, konzervované potraviny). Mezi další potraviny bohaté na histamin patří čokoláda, ananas, avokádo, citrusy, rajčata, špenát, baklažán, vlašské ořechy, arašídy, ryby, mušle, potravinářská aditiva, koření, atp. - podezření na selhání funkce DAO (otoky očních víček, nosní sliznice, respirační tíseň, chronické bolesti hlavy, migrény, bolestivé menses, průjmy, hypotenze, nevolnost, atp.) - monitorování anti histaminové diety - posouzení rizika anafylaktické reakce |
Referenční meze |
Viz též: |
Diaminooxidáza |
P |
IA |
Arbitrární látková koncentrace |