Diaminooxidáza

Diaminooxidáza



S_Diaminooxidáza

Diaminooxidáza (S; arb. látková konc. [kIU/l] *)
Diaminooxidáza (S; arb. látková konc. [kIU/l] IA)

P_Diaminooxidáza

Diaminooxidáza (P; arb. látková konc. [kIU/l] *)
Diaminooxidáza (P; arb. látková konc. [kIU/l] IA)


Diaminooxidáza (S; arb. látková konc. [kIU/l] *)

Systém: S
Komponenta: Diaminooxidáza
Druh veličiny: Arbitrární látková koncentrace
Jednotka: kIU/l
Procedura: *
Klíč: 17976
Gesce: imunologie
Vznik: Měřené, odvozené nebo pozorované v laboratoři
Typ položky: NF
Formát ref. mezí: referenční meze "větší než"
Formát hodnoty: číslo na 2 desetinná místa
Mezní hodnoty: 0 - 3 - 10 - 700
MTV: X, BP, SP
Třída hlavní: Enzymy
Poznámka:

Podklady pro preanalytickou fázi
Materiál: Krev
Odběr do: Sklo nebo plast bez úpravy
Pokyny k odběru vzorku:
Je důležité vysadit týden před odběrem antihistaminovou léčbu, Pacient nemusí být na lačno. Pacient by se měl vyvarovat před odběrem nízko histaminové dietě
Stabilita vzorku: 4 - 8 °C: 9 d
-20 °C: 26 týden



Text abstraktu ke komponentě
Flavoproteinový enzym, který oxiduje histamin a různé další diaminy.

Jde o ukazatel, pomocí kterého lze odhadovat histaminovou intoleranci (nesoulad mezi množstvím histaminu a jeho degradací enzymem DAO).
Tento enzym je produkován enterocyty, vyskytuje se hlavně v tenkém střevě, játrech, ledvinách a leukocytech.
Jeho hlavní funkcí je odbourávání histaminu. Sníženým odbouráváním histaminu trpí asi 2 - 3 % populace, častěji jsou postiženy ženy po 40. roce věku.
Během gravidity se DAO vytváří v placentě, u těhotných nacházíme 500 - 1000x vyšší hodnoty DAO (proto je jeho stanovení v graviditě nevhodné).
Činnost DAO může inhibovat: alkohol a jeho produkt acetylaldehyd, některé léky (ACC, ambroxol, aminophyllin, cefalosporiny, flukonazol, verpamil,propafenon, antidepresiva, cytostatika, narkotika, anestetika a lokální anestetika), aktivitu může snižovat i káva, čaj či kouření.

Indikace vyšetření:
- intolerance na potraviny bohaté na histamin: biogenní aminy se nacházejí hlavně v lehce se kazících potravinách bohatých na bílkoviny (např. ryby), histamin se vytváří v řadě potravin, u kterých dochází při skladování k biochemickým a mikrobiálním změnám (sýry, salám, ocet, extrakty z droždí, víno, pivo, konzervované potraviny). Mezi další potraviny bohaté na histamin patří čokoláda, ananas, avokádo, citrusy, rajčata, špenát, baklažán, vlašské ořechy, arašídy, ryby, mušle, potravinářská aditiva, koření, atp.
- podezření na selhání funkce DAO (otoky očních víček, nosní sliznice, respirační tíseň, chronické bolesti hlavy, migrény, bolestivé menses, průjmy, hypotenze, nevolnost, atp.)
- monitorování anti histaminové diety
- posouzení rizika anafylaktické reakce

Referenční meze

Viz též:
Diaminooxidáza
S
*
Arbitrární látková koncentrace



Diaminooxidáza (S; arb. látková konc. [kIU/l] IA)

Systém: S
Komponenta: Diaminooxidáza
Druh veličiny: Arbitrární látková koncentrace
Jednotka: kIU/l
Procedura: IA
Klíč: 17977
Gesce: imunologie
Vznik: Měřené, odvozené nebo pozorované v laboratoři
Typ položky: NF
Formát ref. mezí: referenční meze "větší než"
Formát hodnoty: číslo na 2 desetinná místa
Mezní hodnoty: 0 - 3 - 10 - 700
MTV: X, BP, SP
Třída hlavní: Enzymy
Poznámka:

Podklady pro preanalytickou fázi
Materiál: Krev
Odběr do: Sklo nebo plast bez úpravy
Pokyny k odběru vzorku:
Je důležité vysadit týden před odběrem antihistaminovou léčbu, Pacient nemusí být na lačno. Pacient by se měl vyvarovat před odběrem nízko histaminové dietě
Stabilita vzorku: 4 - 8 °C: 9 d
-20 °C: 26 týden



Text abstraktu ke komponentě
Flavoproteinový enzym, který oxiduje histamin a různé další diaminy.

Jde o ukazatel, pomocí kterého lze odhadovat histaminovou intoleranci (nesoulad mezi množstvím histaminu a jeho degradací enzymem DAO).
Tento enzym je produkován enterocyty, vyskytuje se hlavně v tenkém střevě, játrech, ledvinách a leukocytech.
Jeho hlavní funkcí je odbourávání histaminu. Sníženým odbouráváním histaminu trpí asi 2 - 3 % populace, častěji jsou postiženy ženy po 40. roce věku.
Během gravidity se DAO vytváří v placentě, u těhotných nacházíme 500 - 1000x vyšší hodnoty DAO (proto je jeho stanovení v graviditě nevhodné).
Činnost DAO může inhibovat: alkohol a jeho produkt acetylaldehyd, některé léky (ACC, ambroxol, aminophyllin, cefalosporiny, flukonazol, verpamil,propafenon, antidepresiva, cytostatika, narkotika, anestetika a lokální anestetika), aktivitu může snižovat i káva, čaj či kouření.

Indikace vyšetření:
- intolerance na potraviny bohaté na histamin: biogenní aminy se nacházejí hlavně v lehce se kazících potravinách bohatých na bílkoviny (např. ryby), histamin se vytváří v řadě potravin, u kterých dochází při skladování k biochemickým a mikrobiálním změnám (sýry, salám, ocet, extrakty z droždí, víno, pivo, konzervované potraviny). Mezi další potraviny bohaté na histamin patří čokoláda, ananas, avokádo, citrusy, rajčata, špenát, baklažán, vlašské ořechy, arašídy, ryby, mušle, potravinářská aditiva, koření, atp.
- podezření na selhání funkce DAO (otoky očních víček, nosní sliznice, respirační tíseň, chronické bolesti hlavy, migrény, bolestivé menses, průjmy, hypotenze, nevolnost, atp.)
- monitorování anti histaminové diety
- posouzení rizika anafylaktické reakce

Referenční meze

Viz též:
Diaminooxidáza
S
IA
Arbitrární látková koncentrace



Diaminooxidáza (P; arb. látková konc. [kIU/l] *)

Systém: P
Komponenta: Diaminooxidáza
Druh veličiny: Arbitrární látková koncentrace
Jednotka: kIU/l
Procedura: *
Klíč: 17974
Gesce: imunologie
Vznik: Měřené, odvozené nebo pozorované v laboratoři
Typ položky: NF
Formát ref. mezí: referenční meze "větší než"
Formát hodnoty: číslo na 2 desetinná místa
Mezní hodnoty: 0 - 3 - 10 - 700
MTV: X, BP, SP
Třída hlavní: Enzymy
Poznámka:

Podklady pro preanalytickou fázi
Materiál: Krev
Odběr do: Sklo nebo plast bez úpravy
Pokyny k odběru vzorku:
Je důležité vysadit týden před odběrem antihistaminovou léčbu, Pacient nemusí být na lačno. Pacient by se měl vyvarovat před odběrem nízko histaminové dietě
Stabilita vzorku: 4 - 8 °C: 9 d
-20 °C: 26 týden



Text abstraktu ke komponentě
Flavoproteinový enzym, který oxiduje histamin a různé další diaminy.

Jde o ukazatel, pomocí kterého lze odhadovat histaminovou intoleranci (nesoulad mezi množstvím histaminu a jeho degradací enzymem DAO).
Tento enzym je produkován enterocyty, vyskytuje se hlavně v tenkém střevě, játrech, ledvinách a leukocytech.
Jeho hlavní funkcí je odbourávání histaminu. Sníženým odbouráváním histaminu trpí asi 2 - 3 % populace, častěji jsou postiženy ženy po 40. roce věku.
Během gravidity se DAO vytváří v placentě, u těhotných nacházíme 500 - 1000x vyšší hodnoty DAO (proto je jeho stanovení v graviditě nevhodné).
Činnost DAO může inhibovat: alkohol a jeho produkt acetylaldehyd, některé léky (ACC, ambroxol, aminophyllin, cefalosporiny, flukonazol, verpamil,propafenon, antidepresiva, cytostatika, narkotika, anestetika a lokální anestetika), aktivitu může snižovat i káva, čaj či kouření.

Indikace vyšetření:
- intolerance na potraviny bohaté na histamin: biogenní aminy se nacházejí hlavně v lehce se kazících potravinách bohatých na bílkoviny (např. ryby), histamin se vytváří v řadě potravin, u kterých dochází při skladování k biochemickým a mikrobiálním změnám (sýry, salám, ocet, extrakty z droždí, víno, pivo, konzervované potraviny). Mezi další potraviny bohaté na histamin patří čokoláda, ananas, avokádo, citrusy, rajčata, špenát, baklažán, vlašské ořechy, arašídy, ryby, mušle, potravinářská aditiva, koření, atp.
- podezření na selhání funkce DAO (otoky očních víček, nosní sliznice, respirační tíseň, chronické bolesti hlavy, migrény, bolestivé menses, průjmy, hypotenze, nevolnost, atp.)
- monitorování anti histaminové diety
- posouzení rizika anafylaktické reakce

Referenční meze

Viz též:
Diaminooxidáza
P
*
Arbitrární látková koncentrace



Diaminooxidáza (P; arb. látková konc. [kIU/l] IA)

Systém: P
Komponenta: Diaminooxidáza
Druh veličiny: Arbitrární látková koncentrace
Jednotka: kIU/l
Procedura: IA
Klíč: 17975
Gesce: imunologie
Vznik: Měřené, odvozené nebo pozorované v laboratoři
Typ položky: NF
Formát ref. mezí: referenční meze "větší než"
Formát hodnoty: číslo na 2 desetinná místa
Mezní hodnoty: 0 - 3 - 10 - 700
MTV: X, BP, SP
Třída hlavní: Enzymy
Poznámka:

Podklady pro preanalytickou fázi
Materiál: Krev
Odběr do: Sklo nebo plast bez úpravy
Pokyny k odběru vzorku:
Je důležité vysadit týden před odběrem antihistaminovou léčbu, Pacient nemusí být na lačno. Pacient by se měl vyvarovat před odběrem nízko histaminové dietě
Stabilita vzorku: 4 - 8 °C: 9 d
-20 °C: 26 týden



Text abstraktu ke komponentě
Flavoproteinový enzym, který oxiduje histamin a různé další diaminy.

Jde o ukazatel, pomocí kterého lze odhadovat histaminovou intoleranci (nesoulad mezi množstvím histaminu a jeho degradací enzymem DAO).
Tento enzym je produkován enterocyty, vyskytuje se hlavně v tenkém střevě, játrech, ledvinách a leukocytech.
Jeho hlavní funkcí je odbourávání histaminu. Sníženým odbouráváním histaminu trpí asi 2 - 3 % populace, častěji jsou postiženy ženy po 40. roce věku.
Během gravidity se DAO vytváří v placentě, u těhotných nacházíme 500 - 1000x vyšší hodnoty DAO (proto je jeho stanovení v graviditě nevhodné).
Činnost DAO může inhibovat: alkohol a jeho produkt acetylaldehyd, některé léky (ACC, ambroxol, aminophyllin, cefalosporiny, flukonazol, verpamil,propafenon, antidepresiva, cytostatika, narkotika, anestetika a lokální anestetika), aktivitu může snižovat i káva, čaj či kouření.

Indikace vyšetření:
- intolerance na potraviny bohaté na histamin: biogenní aminy se nacházejí hlavně v lehce se kazících potravinách bohatých na bílkoviny (např. ryby), histamin se vytváří v řadě potravin, u kterých dochází při skladování k biochemickým a mikrobiálním změnám (sýry, salám, ocet, extrakty z droždí, víno, pivo, konzervované potraviny). Mezi další potraviny bohaté na histamin patří čokoláda, ananas, avokádo, citrusy, rajčata, špenát, baklažán, vlašské ořechy, arašídy, ryby, mušle, potravinářská aditiva, koření, atp.
- podezření na selhání funkce DAO (otoky očních víček, nosní sliznice, respirační tíseň, chronické bolesti hlavy, migrény, bolestivé menses, průjmy, hypotenze, nevolnost, atp.)
- monitorování anti histaminové diety
- posouzení rizika anafylaktické reakce

Referenční meze

Viz též:
Diaminooxidáza
P
IA
Arbitrární látková koncentrace