OSN-SAbstraktOSN-E

Gastrin je produkován G-buňkami antra žaludku a proximálního tenkého střeva jako inaktivní pro-gastrin. Gastrin stimuluje produkci žaludeční kyseliny solné, ovlivňuje motilitu antra, sekreci pepsinu a vnitřního faktoru. Hlavními formami gastrinu v krvi je G34 neboli big-gastrin s m.h. 3839 nebo 3919 a poločasem 34 minut, a G17(mini)gastrin s m.h. 2098 a poločasem 5 minut. Každý z těchto polypeptidů cirkuluje jako nesulfátovaná forma označovaná I nebo sulfátovaná forma označovaná II.

 

OSN-SOdkazy na jiné relevantní dokumenty, další informaceOSN-E

Laboratorní metody v gastroenterologii

Gastrin v plazmě

 

OSN-SChemická a fyzikální charakteristika, struktura a povaha analytuOSN-E

Polypeptid, který se tvoří v antrální sliznici žaludku, v pankreatu a proximálním duodenu. Sekrečně účinný je terminální tetrapeptid (Try - Met - Asp - Phe). Účinek závisí na délce postranního řetězce. Je známých několik druhů gastrinu, které se liší molekulovou hmotností:

 

Každý z těchto polypeptidů cirkuluje jako nesulfátovaná forma označovaná I nebo sulfátovaná forma označovaná II.

 

Pentapeptid (beta-Ala – Trp – Met – Asp – Phe – NH2) odpovídá C-terminální sekvenci gastrinu a pod názvem pentagastrin se využívá ke stimulaci sekrece kyseliny solné v žaludku.

 

OSN-SRole v metabolismuOSN-E

Gastrin patří mezi hormony podílející se na řízení sekrece HCl parietálními buňkami a ovlivňuje i další buňky žaludeční sliznice (G-buňky, D-buňky, mucinózní buňky).

 

OSN-SZdroj (syntéza, příjem)OSN-E

G-buňkami antra žaludku a proximálního tenkého střeva jako inaktivní pro-gastrin.

 

OSN-SZpůsob vylučování nebo metabolismusOSN-E

Gastrin je degradován zejména v ledvinách.

 

OSN-SBiologický poločasOSN-E

5 – 34 minut, podle typu molekuly (viz výše).

 

OSN-SKontrolní (řídící) mechanismyOSN-E

Přítomnost kyseliny solné v žaludku za normálních okolností inhibuje sekreci gastrinu. Somatostatin inhibuje expresi messenger-RNA gastrinu. Kontrolních mechanismů je mnohem více.

 

OSN-SAutorské poznámkyOSN-E

Petr Kocna

.