Kobalt v plazmě
Referenční intervaly
Krev 33,9 – 47,5 nmol/l
Moč 17 – 119 nmol/l
(Nancy W. Alcock)
Sérum, plazma |
0,11 – 0,45 |
µg/l |
1,9 – 7,6 |
nmol/l |
Moč |
1 - 2 |
µg/l |
17 - 34 |
nmol/l |
(WHO 1996)
Sérum |
0,0,1 – 0,3 |
µg/l |
0,2 – 5,3 |
nmol/l |
Plná krev |
5 – 10 |
µg/l |
87,8 – 175,7 |
nmol/l |
Moč |
0,5 – 2,0 |
µg/den |
8,8 – 35,1 |
nmol/den |
Mléko |
0,2 – 0,7 |
µg/l |
3,5 – 12,3 |
nmol/l |
Játra |
30 – 150 |
µg/kg |
527 - 2634 |
nmol/kg |
Vlasy |
50 - 300 |
µg/kg |
878 - 5270 |
nmol/kg |
Omezení stanovení
Ke stanovení je využívána elektrotermická atomová
absorpční spektrofotometre (ETA-AAS, viz též AAS).
Další
informace:
·
Stopové prvky -
biochemické funkce
·
Stopové prvky - efekt
neadekvátního příjmu
·
Stopové prvky - přepočty
·
Stopové prvky a volné
radikály
·
Analýzy stopových prvků
Literatura
·
World Health
Organization: Trace elements in human nutrition and health. 1996, s.
·
Lentner, C.: Geigy Scientific
Tables. Volume 3. Physical Chemistry, Composition of Blood, Hematology,
Somatometric Data. CIBA-GEIGY, 1984, s.
·
Biesalski, H. K. ,
Grimm, P. 1999: Taschenatlas der Ernahrung. Georg Thieme Verlag Stuttgart, 314
s.
·
Uderwood, E. J.,
Suttle, N. F. 1999: The mineral nutrition of livestock. 3rd edition,
CABI Publishing, 642 s.
·
Kaplan L.A., Pesce A.J.
(Eds): Clinical chemistry.- theory, analysis, correlations. ISBN 0-8151-5243-4,
3rd edition, 1996, p.746-759.
·
Burtis C.A., Ashwood
E.R. (Eds): Tietz textbook of clinical chemistry. ISBN 0-7216-5610-2, 3rd
edition, p.1029-1055.
Alena
Pechová
.