Arsen v
plazmÄ›
ReferenÄŤnĂ intervaly
(David B. Milne)
SĂ©rum, plazma |
1,7 – 15,4 |
µg/l |
0,02 – 0,20 |
µmol/l   |
Plná krev |
2 – 23 |
µg/l |
0,03 – 0,31 |
µmol/l   |
Erytrocyty |
3 |
µg/l |
0,04 |
µmol/l   |
MoÄŤ |
5 - 50 |
µg/den |
0,067 – 0,665 |
µmol/den     |
 (WHO 1996)
SĂ©rum |
< 1 – 5 |
µg/l |
0,01 – 0,07 |
µmol/l |
Plná krev |
2 – 20 |
µg/l |
0,03 – 0,27 |
µmol/l |
MoÄŤ |
10 – 30 |
µg/den |
0,13 – 0,40 |
µmol/den |
Mléko |
0,25 – 0,30 |
µg/l |
3,3 – 4,0 |
nmol/l |
Játra |
5 – 15 |
µg/kg |
0,07 – 0,20 |
µmol/kg |
Vlasy |
100 – 300 |
µg/kg |
1,33 – 4,00 |
µmol/kg |
OmezenĂ stanovenĂ
Ke stanovenĂ je moĹľno vyuĹľĂt
elektrotermickou atomovou absorpÄŤnĂ spektrofotometrii ETA-AAS
nebo AAS
s hydridovou technikou.
DalšĂ
informace:
·
 Stopové prvky
·
 Stopové prvky -
biochemické funkce
·
 StopovĂ© prvky - efekt pĹ™Ăjmu
·
 Stopové prvky - přepočty
·
 Stopové prvky a VR
·
 Analýzy stopových prvků
·
 Antidota specifická -
přehled
·
 Dimerkaprol (BAL)
·
 As
Literatura
·
World Health
Organization: Trace elements in human nutrition and health. 1996, s.
·
Lentner, C.: Geigy
Scientific Tables. Volume 3. Physical Chemistry, Composition of Blood,
Hematology, Somatometric Data. CIBA-GEIGY, 1984, s.
·
Shils M. E., Olson, J.
A., Shike, M., Ross, A. C. 1999: Modern Nutrition in Health and Disease: F. H.
Nielsen: Ultratrace Minerals. 9th edition, Williams & Wilkins, s.284-303
·
Biesalski, H. K. ,
Grimm, P. 1999: Taschenatlas der Ernahrung. Georg Thieme Verlag Stuttgart, 314
s.
·
Uderwood, E. J.,
Suttle, N. F. 1999: The mineral nutrition of livestock. 3rd edition,
CABI Publishing, 642 s.
·
Kaplan L.A., Pesce A.J.
(Eds): Clinical chemistry.- theory, analysis, correlations. ISBN 0-8151-5243-4,
3rd edition, 1996, p.746-759.
·
Burtis C.A., Ashwood
E.R. (Eds): Tietz textbook of clinical chemistry. ISBN 0-7216-5610-2, 3rd
edition, p.1029-1055.
Alena Pechová
.