Arsen v plazmÄ›

 

ReferenÄŤnĂ­ intervaly

 

(David B. Milne)

SĂ©rum, plazma

1,7 – 15,4

µg/l

0,02 – 0,20

µmol/l   

Plná krev

2 – 23

µg/l

0,03 – 0,31

µmol/l   

Erytrocyty

3

µg/l

0,04

µmol/l   

MoÄŤ

5 - 50

µg/den

0,067 – 0,665

µmol/den     

 

 (WHO 1996)

SĂ©rum

< 1 – 5

µg/l

0,01 – 0,07

µmol/l

Plná krev

2 – 20

µg/l

0,03 – 0,27

µmol/l

MoÄŤ

10 – 30

µg/den

0,13 – 0,40

µmol/den

Mléko

0,25 – 0,30

µg/l

3,3 – 4,0

nmol/l

Játra

5 – 15

µg/kg

0,07 – 0,20

µmol/kg

Vlasy

100 – 300

µg/kg

1,33 – 4,00

µmol/kg

 

OmezenĂ­ stanovenĂ­

Ke stanovenĂ­ je moĹľno využít elektrotermickou atomovou absorpÄŤnĂ­ spektrofotometrii ETA-AAS nebo  AAS s hydridovou technikou.

 

Další informace:

·       StopovĂ© prvky

·       StopovĂ© prvky - biochemickĂ© funkce

·       StopovĂ© prvky - efekt příjmu

·       StopovĂ© prvky - pĹ™epoÄŤty

·       StopovĂ© prvky a VR

·       AnalĂ˝zy stopovĂ˝ch prvkĹŻ

·       Antidota specifická - pĹ™ehled

·       Dimerkaprol (BAL)

·       As

 

 

Literatura

·      World Health Organization: Trace elements in human nutrition and health. 1996, s.

·      Lentner, C.: Geigy Scientific Tables. Volume 3. Physical Chemistry, Composition of Blood, Hematology, Somatometric Data. CIBA-GEIGY, 1984, s.

·      Shils M. E., Olson, J. A., Shike, M., Ross, A. C. 1999: Modern Nutrition in Health and Disease: F. H. Nielsen: Ultratrace Minerals. 9th edition, Williams & Wilkins, s.284-303

·      Biesalski, H. K. , Grimm, P. 1999: Taschenatlas der Ernahrung. Georg Thieme Verlag Stuttgart, 314 s.

·      Uderwood, E. J., Suttle, N. F. 1999: The mineral nutrition of livestock. 3rd edition, CABI Publishing, 642 s.

·      Kaplan L.A., Pesce A.J. (Eds): Clinical chemistry.- theory, analysis, correlations. ISBN 0-8151-5243-4, 3rd edition, 1996, p.746-759.

·      Burtis C.A., Ashwood E.R. (Eds): Tietz textbook of clinical chemistry. ISBN 0-7216-5610-2, 3rd edition, p.1029-1055.

 

Alena Pechová

.