Vanad v plazmě
Fyziologická variabilita
V krvi se vyskytuje
vanad ve formě vysoko i nízkomolekulárních komplexů, vytváří komplexy s transferinem a feritinem
v plazmě.
Referenční intervaly
(David
B. Milne)
Sérum, plazma |
0,014 – 0,23 |
µg/l |
0,27 – 4,51 |
µmol/l |
Plná krev |
0,06 – 0,87 |
µg/l |
1,2 – 17,1 |
nmol/l |
Erytrocyty |
0,1 – 17,0 |
µg/l |
1,96 – 333,2 |
nmol/l |
Moč |
<0,08 – 0,24 |
µg/l |
<1,6 – 4,7 |
nmol/l |
(WHO 1996)
Sérum |
0,1 – 1,0 |
µg/l |
2,0 – 19,6 |
nmol/l |
Plná krev |
0,1 – 0,5 |
µg/l |
2,0 – 9,8 |
nmol/l |
Moč |
0,2 – 1,0 |
µg/den |
3,9 – 19,6 |
nmol/den |
Mléko |
0,1 – 0,3 |
µg/l |
2,0 – 5,9 |
nmol/l |
Játra |
5 – 20 |
µg/kg |
98,2 – 392,6 |
nmol/kg |
Vlasy |
50 - 150 |
µg/kg |
981,5 – 2944,6 |
nmol/kg |
Omezení stanovení
Stanovení vanadu je
problematické. Nejčastěji je využívána elektrotermická atomová absorpční
spektrometrie ETA-AAS (viz též AAS).
Použití pro klinické
účely
Stanovení koncentrace vanadu
v séru je možno využít jako indikátor zvýšeného příjmu. Hodnoty nad 1,0 µg/l indikují zvýšenou expozici.
Další informace:
·
Stopové prvky -
biochemické funkce
·
Stopové prvky - efekt
příjmu
·
Stopové prvky - přepočty
·
Stopové prvky a VR
·
Analýzy stopových prvků
·
Vanad
Literatura
·
World Health
Organization: Trace elements in human nutrition and health. 1996, s.
·
Lentner, C.: Geigy
Scientific Tables. Volume 3. Physical Chemistry, Composition of Blood,
Hematology, Somatometric Data. CIBA-GEIGY, 1984, s.
·
Shils M. E., Olson, J.
A., Shike, M., Ross, A. C. 1999: Modern Nutrition in Health and Disease: F. H.
Nielsen: Ultratrace Minerals. 9th edition, Williams & Wilkins, s.284-303
·
Biesalski, H. K. ,
Grimm, P. 1999: Taschenatlas der Ernahrung. Georg Thieme Verlag Stuttgart, 314
s.
·
Uderwood, E. J.,
Suttle, N. F. 1999: The mineral nutrition of livestock. 3rd edition,
CABI Publishing, 642 s.
·
Kaplan L.A., Pesce A.J.
(Eds): Clinical chemistry.- theory, analysis, correlations. ISBN 0-8151-5243-4,
3rd edition, 1996, p.746-759.
·
Burtis C.A., Ashwood
E.R. (Eds): Tietz textbook of clinical chemistry. ISBN 0-7216-5610-2, 3rd
edition, p.1029-1055.
Alena Pechová
.