Abstrakt
Cystein patří mezi semiesenciální glukoplastické
aminokyseliny. Cystein je zdroj všech sloučenin síry v organismu, účastní
se řady biochemických enzymatických reakcí. Disulfidové vazby, které je schopen
cystein tvořit, hrají důležitou roli při formování prostorové struktury
bílkovin a jejich fixaci.
Terminologie
Cystein, 2-amino-3-merkaptopropionát
Synonyma
2-amino-3-merkaptopropionát
Odkazy na jiné
relevantní dokumenty, další informace
Chemická a fyzikální
charakteristika, struktura a povaha analytu
Cystein (Cys), NH2CH(CH2SH)COOH,
C3H7O2SN
m.h. 121,2
Kyselá disociační konstanta pK (25 oC)
1,71; 8,33 (SH); 10,78
Izoelektrický bod pI 5,02
Cystein je semiesenciální aminokyselina, tzv.
”podmíněně postradatelná” pouze při dostatku esenciální aminokyseliny – methioninu.
Podle chemického charakteru postranního řetězce řadíme cystein mezi polární
aminokyseliny. Polární funkční skupina cysteinu vytváří snadno polární
interakce, zejména vodíkové vazby. Thiolová skupina přispívá k hydrofilním
vlastnostem bílkoviny, je snadno oxidovatelná a umožňuje vytváření
disulfidových vazeb (vznik cystinu). Tyto vazby hrají důležitou roli ve struktuře
bílkovin – při formování prostorové struktury a její fixaci. Zároveň dodávají
řetězcům vhodné mechanické vlastnosti (např. pružnost v elastických
částích pojiva) a ovlivňují také chemické vlastnosti peptidů a bílkovin.
Cystein obsahuje asymetrický atom uhlíku, existuje
proto ve dvou enantiomerních konfiguracích – D a L, v bílkovinách se
vyskytují pouze L-formy.
Role v metabolismu
Atom síry je jeden z nejlepších nukleofilů,
proto se cystein účastní řady biochemických enzymatických reakcí. Cystein je
prekurzorem koenzymu A a součástí tripeptidu – glutathionu.
Glutathion má různé funkce – je kofaktor enzymů,
účastní se detoxikace volných radikálů, tvoří rezervu thiolových skupin.
Keratin obsahuje asi 14% cysteinu, ten tvoří
příčné síťování disulfidovými vazbami, které zaručují vysokou pevnost (keratin
je základem rohoviny).
Zdroj (syntéza,
příjem)
Cystein patří mezi semiesenciální aminokyseliny, tvoří se
z esenciálního metioninu. Methionin je přeměněn na homocystein (50%
dostupného homocysteinu je recyklováno zpět na methionin). Homocystein může být
také sloučen se serinem a vytvořit cystathionin (za přítomnosti
pyridoxalfosfátu). Cystathionin
je deaminován a štěpen na cystein a 2-oxobutyrát.
Průmyslově je cystein (stejně jako většina
aminokyselin) vyráběn biosyntézou užitím mikroorganismů nebo chemickou syntézou
nebo kombinací chemické syntézy a různých biotechnologických postupů. Je
používán jako součástí krmiv pro užitková zvířata, ochucovadlo potravin,
konzervační a antioxidační přípravky.
Distribuce v
organismu, obsah ve tkáních
V organismu je
cystein přítomen v plazmě i v moči, rychle se oxiduje na disulfid-cystin. Je
součástí celé řady dalších sulfidů v moči přítomných jako např.:
S-methylcystein, S-karboxymethylcystein, Lcysteinylglycin. S-sulfo-L-cystein je
výrazně zvýšen v moči u deficitu sulfitoxidázy. Patologicky snížené hladiny v
krvi jsou zaznamenány u řady dědičných poruch metabolismu sirných aminokyselin,
jako např. u homocystinurie, deficitu methioninadenozyltransferázy.
Poruchy metabolismu sirných AMK.
Způsob vylučování nebo
metabolismusOSN-E
Cystein patří mezi glukoplastické aminokyseliny.
Hlavní cesta odbourávání cysteinu je přímo na sulfát a pyruvát, pyruvát je oxidační dekarboxylací
přeměněn na acetylkoenzym A (acetylCoA). AcetylCoA vstupuje do citrátového cyklu
jako konečný produkt odbourávání cysteinu.
Vedlejším produktem odbourávání cysteinu je taurin.
Literatura
Z.Vodrážka: Biochemie. Academia, Praha 1992.
P.Karlson, W.Gerok, W.Gross: Pathobiochemie.
Academia, Praha 1987.
Autorské poznámky
Karolína Pešková
recenze Viktor Kožich