Cr je esenciální stopový
prvek. Běžně se vyskytuje jako Cr3+, vzácně jako Cr6+
(toxická forma, karcinogen). V normální stravě je ho spíše nedostatek, s tím je
spojeno zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění a nežádoucích změn lipidového
metabolismu. Chrom se zúčastňuje řízení metabolismu sacharidů a lipidů.
Potencuje účinek inzulinu, inzulin je při depleci chromu neúčinný. Vyskytuje se
ve vazbě na glukózový toleranční faktor (GTF, glucose
tolerance factor). Má antioxidační účinky. Cr se používá v ocelářském,
koželužském a textilním průmyslu, při pokovování, jako součást barviv. Toxický
účinek se projevuje poškozením sliznice dýchacích cest, může způsobovat
rakovinu plic. Stanovení normálních hodnot v séru a v moči je obtížné vzhledem
k velmi nízkým hladinám. Použití k monitorování toxicity, u parenterální
výživy.
Chemické vlastnosti
Název: Latinsky: Anglicky: Značka: Protonové číslo: Atomová hmotnost: Skupina: Perioda: Skupenství: Oxidační číslo: |
Chrom Chromium Chromium Cr 24 51,99 VI.B 4 pevné II, III, VI |
Elementární chrom, který je
biologicky inertní, v přirozené formě se nenachází v zemské kůře. Téměř všechen chrom nacházíme v trojmocném stavu, šestimocný chrom
pochází většinou z průmyslové produkce. Chrom v podobě Cr3+
je v živém organismu nejstabilnější oxidační stav. Nemůže snadno procházet
přes buněčné membrány a je velmi málo reaktivní, což je hlavní biologický
rozdíl oproti Cr6+. Šestimocný chrom je druhá nejstabilnější forma
s vlastnostmi silného oxidačního činidla především v kyselém
prostředí, snadno prochází biologickými membránami.
Role v metabolismu
Původní práce spojovaly
působení Cr v biologických organismech se substancí nazývanou faktor
tolerance glukózy (GTF), jehož aktivní složkou je Cr. V průběhu
dalšího výzkumu byl objeven oligopeptid vázající chrom, nazývaný
low-molecular-weight chromium binding substance – chromodulin
(LMWCr). Tento oligopeptid je tvořen 4 typy aminokyselinových zbytků (glycin, cystein, glutamát, aspartát) a váže 4 Cr3+
ve čtyř-jaderném komplexu. Chromodulin je po aktivaci Cr ionty vázán na inzulinem stimulované inzulinové receptory, napomáhá
udržení jejich aktivní konformace a zesiluje tak signalizaci inzulinu.
Z tohoto mechanismu působení Cr v organismu vyplývá jeho základní
funkce, kterou je ovlivnění metabolismu sacharidů, lipidů a proteinů.
Suplementace Cr zlepšuje utilizaci glukózy a snižuje potřebu exogenního
inzulinu u pacientů s intolerancí glukózy a inzulinovu rezistencí.
V metabolismu lipidů bylo zjištěno snížení rizika kardiovaskulármích
onemocnění, snížení koncentrace celkového cholesterolu, LDL-cholesterolu a
triacylglycerolů v krvi. Suplementace Cr má rovněž anabolický účinek, kdy
je zjišťováno vyšší zastoupení svaloviny na úkor tělesného tuku. Z dalších
vlivů Cr na biologické organismy bylo v řadě studií prokázáno pozitivní
ovlivnění imunitních funkcí. Řada studií dokumentuje rovněž význam Cr
v období zvýšené fyziologické, patologické a nutriční zátěže, kdy bylo
suplementací Cr dosaženo snížení citlivosti jedinců ke stresu.
Metabolismus
Cr3+ se dostává
do organismu hlavně přes trávicí trakt. Místem nejvyšší resorpce je jejunum,
méně se vstřebává v ileu a duodenu. Mechanismus resorpce ve střevě není známý,
ale zřejmě jde o jiné procesy než jednoduchou difusi. Obecně se resorpce Cr pohybuje
kolem 0,4–2,0 %. Pro anorganické zdroje chromu je uváděna využitelnost <3 %
zatímco organicky vázaný Cr je více než 10x dostupnější. Experimentální data
ukazují, že chróm vázaný na pivovarských kvasnicích je resorbován až z 10–25%.
Přítomnost aminokyselin, kyseliny askorbové, vysoké hladiny cukru, oxalátů a
aspirinu v dietě resorpci Cr zvyšují, zatímco fytáty a antacida
(hydrogenuhličitan sodný, hydroxid hořečnatý) resorpci snižují.
Resorbovaný chrom cirkuluje
v krvi vázaný na b-globulinovou
frakci plazmy a ve fyziologické koncentraci je transportován do tkání vázaný na
transferin nebo jiné komplexy. Chrom je z krve poměrně rychle vychytáván
kostmi, současně se kumuluje ve slezině, játrech a ledvinách. V kostech,
varlatech a epididymidis je retence chromu dlouhodobější oproti srdci,
plicím, pankreatu nebo mozku.
Chrom je vylučován především
močí, menší množství je rovněž vylučováno žlučí a potem. Exkrece Cr, zvláště
močovým systémem, může být zvýšena 10-300krát ve stresových situacích nebo při
zvýšeném obsahu sacharidů v dietě. Denně je z organismu vyloučeno 200
– 500 ng Cr.
Distribuce v organismu, obsah ve
tkáních
Zásoba v těle je
nejvyšší po narození, s věkem progresivně klesá. Chróm se akumuluje
zejména v ledvinách a skeletu, méně v játrech, slezině, plicích a
tlustém střevě.
Orientační koncentrace Cr ve
tkáních a orgánech (hodnoty na kg čerstvé tkáně) (Geigy Scientific Tables 1981)
|
|
μg.kg-1 |
Svalovina |
Dospělí |
28 |
Srdce |
Dospělí |
37 |
Játra |
Dospělí |
52 - 122 |
Ledviny |
Dospělí |
24 |
Slezina |
Dospělí |
18 |
Plíce |
Dospělí |
230 |
Pankreas |
Dospělí |
38 |
Mozek |
Dospělí |
12 |
Vlasy |
Novorozenci |
0,91 |
|
Děti (0-15 let) |
0,56 (0,076-4,80) |
|
Dospělí (nad 16
let) |
0,62 (0,06-5,30 |
Deficit
Projevy deficitu chromu
nejsou za přirozených podmínek zjišťovány. Na základě experimentálních prací na
lidech, potkanech, myších a dalších druzích zvířat byly popsány následující
symptomy deficitu Cr: intolerance glukózy, glykosurie, zvýšený sérový
cholesterol a triacylglyceroly, neuropatie, encefalopatie, korneální léze,
snížená fertilita a počet spermií, zkrácení délky života, poruchy růstu,
snížení podílu svaloviny, zvýšení podílu tělesného tuku, snížení humorální
imunitní odpovědi, zvýšená morbidita.
Deficit chromu lze zjistit
nejčastěji při diabetu, v těhotenství a ve stáří.
Hodnocení stavu zásobení
V současné době nejsou
vypracovány metody diagnostiky karence chromu. Za jednu z možností je
považována experimentální suplementace, kdy na základě pozitivní odezvy na
suplementaci je jedinec hodnocen jako karenční. Indikací pro suplementaci Cr je
hyperglykemie, která je refrakterní na léčbu inzulinem, glykosurie,
hyperlipidemie a periferní neuropatie.
Problémem při stanovení
koncentrace chromu v krvi, v moči případně dalších biologických
tkáních a tekutinách jsou velmi nízké koncentrace a dále vysoké riziko
kontaminace. Zřejmě neexistuje rovnováha mezi tkáňovými zásobami a koncentrací
Cr v krvi. Z tohoto důvodu je koncentrace Cr v plazmě špatným
indikátorem karence Cr v organismu. Zvýšení Cr v séru může být indikátorem
vysokého příjmu Cr.
Věk |
Dávka Cr |
0 - 4 měsíců |
10
- 40 mg/den |
4
- 12 měsíců |
20
- 60 mg/den |
1
- 4 roky |
20
- 80 mg/den |
4
- 7 let |
30
- 120 mg/den |
7
- 10 let |
50
- 200 mg/den |
>
10 let |
50
- 200 mg/den |
Dospělí |
50
-200 mg/den |
Zdroje
Na základě nedávných studií
je obecně tendence výskytu chrom-deficitních diet. Obsah Cr v potravinách
klesá během zpracování potravin, purifikované potraviny mají nižší obsah Cr než
potraviny přírodní. Zdrojem chromu pro lidský organismus jsou celozrnné
obilniny, brambory, ořechy, zelené fazole, pivovarské kvasnice a mořské
produkty.
Toxicita
Toxicita Cr se váže
především na šestimocnou formu, zatímco trojmocný chrom je považován za vysoce
bezpečný prvek. Šestimocná forma je rozpustnější než trojmocná a především díky
schopnosti procházet buněčnými membránami je výrazně toxičtější.
Podstatou toxicity sloučenin
Cr6+ je s nejvyšší pravděpodobností vznik oxidativního poškození DNA, nicméně přesný mechanismus toxického
působení Cr6+ není znám. Předpokládá se, že příčinou genotoxicity je
intracelulárně vznikající přechodná forma (Cr5+), která vzniká při
redukci Cr6+ na Cr3+. Extracelulární redukce Cr6+
na Cr3+ je považována za ochrannou reakci. Hlavní obranný
mechanismus proti působení Cr6+ v plicích a v žaludku je
redukce Cr6+ na Cr3+ NADPH-dependentním mechanismem
obsahujícím askorbát. Studie na zvířatech ukazují, že glutathion hraje
významnou roli v redukci Cr6+ v erytrocytech a také
vykazuje určitou redukční aktivitu v plicích.
Toxické působení Cr na živé
organismy se může projevovat změnami na kůži, mukózních membránách, respiračním
traktu, gastrointestinálním traktu, ledvinách, játrech, reprodukčním systému a
hematopoetickém systému. Šestimocný chrom dráždí kůži i sliznice a i krátkodobá
expozice vyššími dávkami může vyústit v kontaktní podráždění vedoucí
k ulceraci se vznikem tzv. chromových vředů. Tyto vředy se vyskytují
zejména u kořenů nehtů, na prstních kloubech, na předloktí a byla popsána
rovněž perforace nosní přepážky u pracovníků vystavených dlouhodobě Cr6+
(barvířský průmysl, koželužny). Při opakovaném kontaktu se sloučeninami Cr6+
může vznikat akutní iritační dermatitis nebo alergická ekzematózní dermatitis.
Při otravě Cr jsou v
plicích, ledvinách a játrech patrné patologicko-anatomické změny. V plicích se
objevuje hyperemie, eroze a zánětlivé změny v mukóze respiračního traktu,
které vznikají po inhalaci. Sloučeniny Cr6+ dále senzibilizují plíce
a může vznikat spasmus bronchů, případně až anafylaktická reakce. V plicní
tkáni byly dále popsány malobuněčné karcinomy. V ledvinách při akutní otravě
vysokou dávkou Cr6+ vzniká akutní tubulární nekróza s výraznými
intersticiálními změnami a následným selháním ledvin. Ledvinné glomeruly
zůstávají obvykle intaktní. V jaterním parenchymu se objevují
nekrózy až při velmi vysokých dávkách Cr6+. Postižení
gastrointestinálního traktu ve vztahu k toxickému působení Cr je málo
časté. Po intragastrickém podání sloučenin Cr6+ došlo u pokusných
zvířat k akutní gastritis a kolitis, vzniku malých žaludečních a
intestinálních vředů.
Literatura
·
World Health
Organization 1996: Trace elements in human nutrition and health., 343 s.
·
Lentner, C.
1981: Geigy Scientific Tables, Volume 1. CIBA-GEIGY Limited, Basle, 295 s.
·
Zadák, Z.:
Výživa v intenzivní péči. Grada Publishing a.s., 2002, 488 s.
·
Shils M. E.,
Olson, J. A., Shike, M., Ross, A. C. 1999: Modern Nutrition in Health and
Disease: Turnlund, R. J.: Copper. 9th edition, Williams & Wilkins, s.241-252
·
Biesalski, H. K.
, Grimm, P. 1999: Taschenatlas der Ernahrung. Georg Thieme Verlag Stuttgart,
342 s.
·
Uderwood, E. J.,
Suttle, N. F. 1999: The mineral nutrition of livestock. 3rd edition,
CABI Publishing, 614 s.
·
Vincent, J. B.
2000: The biochemistry of chromium. J. Nutr., 130, s.715-718.
Další informace
Stopové prvky -
biochemické funkce
Stopové prvky -
efekt neadekvátního příjmu
Stopové prvky -
přepočty
Stopové prvky a
VR
Analýzy
stopových prvků
Antidota
specifická - přehled
Autorské poznámky
Alena Pechová, Jaroslava Vávrová, Antonín Kazda
.