Systém: | S |
Komponenta: | 1-metylhistidin |
Druh veličiny: | Látková koncentrace |
Jednotka: | µmol/l |
Procedura: | * |
Klíč: | 08248 |
Gesce: | biochemie |
Vznik: | Měřené, odvozené nebo pozorované v laboratoři |
Typ položky: | NF |
Formát ref. mezí: | referenční meze "od - do" |
Formát hodnoty: | číslo celé |
Mezní hodnoty: | 0 - 0 - 100 - 1000 |
MTV: | X, SP |
Třída hlavní: | Aminokyseliny |
Poznámka: |
Podklady pro preanalytickou fázi |
Materiál: | Krev |
Odběr do: | Sklo nebo plast bez úpravy |
Pokyny k odběru vzorku: | |
Součást vyšetření spektra aminokyselin. Pro stanovení je vhodnější plazma. | |
Pokyny k předanalytické úpravě vzorku: | |
Před analýzou sérum deproteinovat. | |
Stabilita vzorku: | 18 - 26 °C: 24 h |
4 - 8 °C: 24 h | |
-20 °C: 1 r | |
Poznámka ke stabilitě: | |
Skladovat odseparované sérum, vzorek zamrazit. |
Text abstraktu ke komponentě |
1-metylhistidin patří mezi neesenciální aminokyseliny. 1-metylhistidin vzniká metylací esenciálního histidinu, nejvíce je obsažen v buňkách svalové tkáně. Odbourávání 1-metylhistidinu probíhá přes histidin a několik dalších meziproduktů až na glutamát, 1-metylhistidin může být také oxidačně deaminován – a to při inaktivaci histaminu. |
Referenční meze |
S | Věk od | Věk do | MHD | Nízké | Snížené | DRM | HRM | Zvýšené | Vysoké | MHH | Jedn. | Další údaje |
0D | 99R+ | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 | 10 | 100 | 1000 | µmol/l |
Viz též: |
1-metylhistidin |
S |
* |
Látková koncentrace |
Systém: | S |
Komponenta: | 1-metylhistidin |
Druh veličiny: | Látková koncentrace |
Jednotka: | µmol/l |
Procedura: | Chromatografie-IEC |
Klíč: | 08249 |
Gesce: | biochemie |
Vznik: | Měřené, odvozené nebo pozorované v laboratoři |
Typ položky: | NF |
Formát ref. mezí: | referenční meze "od - do" |
Formát hodnoty: | číslo celé |
Mezní hodnoty: | 0 - 0 - 100 - 1000 |
MTV: | X, SP |
Třída hlavní: | Aminokyseliny |
Poznámka: |
Podklady pro preanalytickou fázi |
Materiál: | Krev |
Odběr do: | Sklo nebo plast bez úpravy |
Pokyny k odběru vzorku: | |
Součást vyšetření spektra aminokyselin. Pro stanovení je vhodnější plazma. | |
Pokyny k předanalytické úpravě vzorku: | |
Před analýzou sérum deproteinovat. | |
Stabilita vzorku: | 18 - 26 °C: 24 h |
4 - 8 °C: 24 h | |
-20 °C: 1 r | |
Poznámka ke stabilitě: | |
Skladovat odseparované sérum, vzorek zamrazit. |
Text abstraktu ke komponentě |
1-metylhistidin patří mezi neesenciální aminokyseliny. 1-metylhistidin vzniká metylací esenciálního histidinu, nejvíce je obsažen v buňkách svalové tkáně. Odbourávání 1-metylhistidinu probíhá přes histidin a několik dalších meziproduktů až na glutamát, 1-metylhistidin může být také oxidačně deaminován – a to při inaktivaci histaminu. |
Referenční meze |
S | Věk od | Věk do | MHD | Nízké | Snížené | DRM | HRM | Zvýšené | Vysoké | MHH | Jedn. | Další údaje |
0D | 99R+ | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 | 10 | 100 | 1000 | µmol/l |
Viz též: |
1-metylhistidin |
S |
Chromatografie-IEC |
Látková koncentrace |
Systém: | P |
Komponenta: | 1-metylhistidin |
Druh veličiny: | Látková koncentrace |
Jednotka: | µmol/l |
Procedura: | * |
Klíč: | 08246 |
Gesce: | biochemie |
Vznik: | Měřené, odvozené nebo pozorované v laboratoři |
Typ položky: | NF |
Formát ref. mezí: | referenční meze "od - do" |
Formát hodnoty: | číslo celé |
Mezní hodnoty: | 0 - 0 - 100 - 1000 |
MTV: | X, BP, SP |
Třída hlavní: | Aminokyseliny |
Poznámka: |
Podklady pro preanalytickou fázi |
Materiál: | Krev |
Odběr do: | Sklo nebo plast s protisrážlivou úpravou |
Pokyny k odběru vzorku: | |
Vhodným antikoagulans je heparin, EDTA. Součást vyšetření spektra aminokyselin. | |
Pokyny k předanalytické úpravě vzorku: | |
Separaci plazmy centrifugací provést co nejdříve. Před analýzou plazmu deproteinovat. | |
Stabilita vzorku: | 18 - 26 °C: 8 h |
4 - 8 °C: 24 h | |
-20 °C: 1 r | |
Poznámka ke stabilitě: | |
Skladovat po odseparování plazmy, vzorek zamrazit. |
Text abstraktu ke komponentě |
1-metylhistidin patří mezi neesenciální aminokyseliny. 1-metylhistidin vzniká metylací esenciálního histidinu, nejvíce je obsažen v buňkách svalové tkáně. Odbourávání 1-metylhistidinu probíhá přes histidin a několik dalších meziproduktů až na glutamát, 1-metylhistidin může být také oxidačně deaminován – a to při inaktivaci histaminu. |
Referenční meze |
S | Věk od | Věk do | MHD | Nízké | Snížené | DRM | HRM | Zvýšené | Vysoké | MHH | Jedn. | Další údaje |
0D | 99R+ | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 | 10 | 100 | 1000 | µmol/l |
Viz též: |
1-metylhistidin |
P |
* |
Látková koncentrace |
Systém: | P |
Komponenta: | 1-metylhistidin |
Druh veličiny: | Látková koncentrace |
Jednotka: | µmol/l |
Procedura: | Chromatografie-IEC |
Klíč: | 08247 |
Gesce: | biochemie |
Vznik: | Měřené, odvozené nebo pozorované v laboratoři |
Typ položky: | NF |
Formát ref. mezí: | referenční meze "od - do" |
Formát hodnoty: | číslo celé |
Mezní hodnoty: | 0 - 0 - 100 - 1000 |
MTV: | X, BP, SP |
Třída hlavní: | Aminokyseliny |
Poznámka: |
Podklady pro preanalytickou fázi |
Materiál: | Krev |
Odběr do: | Sklo nebo plast s protisrážlivou úpravou |
Pokyny k odběru vzorku: | |
Vhodným antikoagulans je heparin, EDTA. Součást vyšetření spektra aminokyselin. | |
Pokyny k předanalytické úpravě vzorku: | |
Separaci plazmy centrifugací provést co nejdříve. Před analýzou plazmu deproteinovat. | |
Stabilita vzorku: | 18 - 26 °C: 8 h |
4 - 8 °C: 24 h | |
-20 °C: 1 r | |
Poznámka ke stabilitě: | |
Skladovat po odseparování plazmy, vzorek zamrazit. |
Text abstraktu ke komponentě |
1-metylhistidin patří mezi neesenciální aminokyseliny. 1-metylhistidin vzniká metylací esenciálního histidinu, nejvíce je obsažen v buňkách svalové tkáně. Odbourávání 1-metylhistidinu probíhá přes histidin a několik dalších meziproduktů až na glutamát, 1-metylhistidin může být také oxidačně deaminován – a to při inaktivaci histaminu. |
Referenční meze |
S | Věk od | Věk do | MHD | Nízké | Snížené | DRM | HRM | Zvýšené | Vysoké | MHH | Jedn. | Další údaje |
0D | 99R+ | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 | 10 | 100 | 1000 | µmol/l |
Viz též: |
1-metylhistidin |
P |
Chromatografie-IEC |
Látková koncentrace |
Systém: | U |
Komponenta: | 1-metylhistidin |
Druh veličiny: | Látková koncentrace |
Jednotka: | µmol/l |
Procedura: | * |
Klíč: | 08250 |
Gesce: | biochemie |
Vznik: | Měřené, odvozené nebo pozorované v laboratoři |
Typ položky: | NF |
Formát ref. mezí: | bez referenčních mezí |
Formát hodnoty: | číslo celé |
Mezní hodnoty: | 0 - 0 - 1000 - 10000 |
MTV: | X, UA |
Třída hlavní: | Aminokyseliny |
Poznámka: |
Škála není vytvořena, jedná se o pomocnou položku, která je součástí jiné výsledné položky. |
Podklady pro preanalytickou fázi |
Materiál: | Moč |
Odběr do: | Sklo nebo plast bez úpravy |
Pokyny k odběru vzorku: | |
Stanovení je nejvhodnější provádět z 12-ti hodinového, popř. 24 hodinového sběru moče. Součást vyšetření spektra aminokyselin. | |
Stabilita vzorku: | 18 - 26 °C: 24 h |
4 - 8 °C: 5 d | |
-20 °C: 5 r | |
Poznámka ke stabilitě: | |
Vzorek skladovat zamrazený. |
Text abstraktu ke komponentě |
1-metylhistidin patří mezi neesenciální aminokyseliny. 1-metylhistidin vzniká metylací esenciálního histidinu, nejvíce je obsažen v buňkách svalové tkáně. Odbourávání 1-metylhistidinu probíhá přes histidin a několik dalších meziproduktů až na glutamát, 1-metylhistidin může být také oxidačně deaminován – a to při inaktivaci histaminu. |
Referenční meze |
Viz též: |
1-metylhistidin |
U |
* |
Látková koncentrace |
Systém: | U |
Komponenta: | 1-metylhistidin |
Druh veličiny: | Látková koncentrace |
Jednotka: | µmol/l |
Procedura: | Chromatografie-HPLC |
Klíč: | 08251 |
Gesce: | biochemie |
Vznik: | Měřené, odvozené nebo pozorované v laboratoři |
Typ položky: | NF |
Formát ref. mezí: | bez referenčních mezí |
Formát hodnoty: | číslo celé |
Mezní hodnoty: | 0 - 0 - 1000 - 10000 |
MTV: | X, UA |
Třída hlavní: | Aminokyseliny |
Poznámka: |
Škála není vytvořena, jedná se o pomocnou položku, která je součástí jiné výsledné položky. |
Podklady pro preanalytickou fázi |
Materiál: | Moč |
Odběr do: | Sklo nebo plast bez úpravy |
Pokyny k odběru vzorku: | |
Stanovení je nejvhodnější provádět z 12-ti hodinového, popř. 24 hodinového sběru moče. Součást vyšetření spektra aminokyselin. | |
Stabilita vzorku: | 18 - 26 °C: 24 h |
4 - 8 °C: 5 d | |
-20 °C: 5 r | |
Poznámka ke stabilitě: | |
Vzorek skladovat zamrazený. |
Text abstraktu ke komponentě |
1-metylhistidin patří mezi neesenciální aminokyseliny. 1-metylhistidin vzniká metylací esenciálního histidinu, nejvíce je obsažen v buňkách svalové tkáně. Odbourávání 1-metylhistidinu probíhá přes histidin a několik dalších meziproduktů až na glutamát, 1-metylhistidin může být také oxidačně deaminován – a to při inaktivaci histaminu. |
Referenční meze |
Viz též: |
1-metylhistidin |
U |
Chromatografie-HPLC |
Látková koncentrace |
Systém: | U |
Komponenta: | 1-metylhistidin |
Druh veličiny: | Látková koncentrace |
Jednotka: | µmol/l |
Procedura: | Chromatografie-IEC |
Klíč: | 08252 |
Gesce: | biochemie |
Vznik: | Měřené, odvozené nebo pozorované v laboratoři |
Typ položky: | NF |
Formát ref. mezí: | bez referenčních mezí |
Formát hodnoty: | číslo celé |
Mezní hodnoty: | 0 - 0 - 1000 - 10000 |
MTV: | X, UA |
Třída hlavní: | Aminokyseliny |
Poznámka: |
Škála není vytvořena, jedná se o pomocnou položku, která je součástí jiné výsledné položky. |
Podklady pro preanalytickou fázi |
Materiál: | Moč |
Odběr do: | Sklo nebo plast bez úpravy |
Pokyny k odběru vzorku: | |
Stanovení je nejvhodnější provádět z 12-ti hodinového, popř. 24 hodinového sběru moče. Součást vyšetření spektra aminokyselin. | |
Stabilita vzorku: | 18 - 26 °C: 24 h |
4 - 8 °C: 5 d | |
-20 °C: 5 r | |
Poznámka ke stabilitě: | |
Vzorek skladovat zamrazený. |
Text abstraktu ke komponentě |
1-metylhistidin patří mezi neesenciální aminokyseliny. 1-metylhistidin vzniká metylací esenciálního histidinu, nejvíce je obsažen v buňkách svalové tkáně. Odbourávání 1-metylhistidinu probíhá přes histidin a několik dalších meziproduktů až na glutamát, 1-metylhistidin může být také oxidačně deaminován – a to při inaktivaci histaminu. |
Referenční meze |
Viz též: |
1-metylhistidin |
U |
Chromatografie-IEC |
Látková koncentrace |
Systém: | Likvor |
Komponenta: | 1-metylhistidin |
Druh veličiny: | Látková koncentrace |
Jednotka: | µmol/l |
Procedura: | * |
Klíč: | 08244 |
Gesce: | biochemie |
Vznik: | Měřené, odvozené nebo pozorované v laboratoři |
Typ položky: | NF |
Formát ref. mezí: | referenční meze "od - do" |
Formát hodnoty: | číslo celé |
Mezní hodnoty: | 0 - 0 - 100 - 1000 |
MTV: | X, CSF |
Třída hlavní: | Aminokyseliny |
Poznámka: |
Podklady pro preanalytickou fázi |
Materiál: | Likvor |
Odběr do: | Sklo nebo plast bez úpravy |
Pokyny k odběru vzorku: | |
Zabránit příměsi krve. Delší transport v chladu. Součást vyšetření spektra aminokyselin. | |
Maximální čas od získání do zpracování vzorku je 24 h při doporučené teplotě 4°C. | |
Stabilita vzorku: | 18 - 26 °C: 8 h |
4 - 8 °C: 24 h | |
-20 °C: 1 r | |
Poznámka ke stabilitě: | |
Vzorek skladovat zamrazený. |
Text abstraktu ke komponentě |
1-metylhistidin patří mezi neesenciální aminokyseliny. 1-metylhistidin vzniká metylací esenciálního histidinu, nejvíce je obsažen v buňkách svalové tkáně. Odbourávání 1-metylhistidinu probíhá přes histidin a několik dalších meziproduktů až na glutamát, 1-metylhistidin může být také oxidačně deaminován – a to při inaktivaci histaminu. |
Referenční meze |
S | Věk od | Věk do | MHD | Nízké | Snížené | DRM | HRM | Zvýšené | Vysoké | MHH | Jedn. | Další údaje |
0D | 99R+ | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 | 10 | 100 | 1000 | µmol/l |
Viz též: |
1-metylhistidin |
Likvor |
* |
Látková koncentrace |
Systém: | Likvor |
Komponenta: | 1-metylhistidin |
Druh veličiny: | Látková koncentrace |
Jednotka: | µmol/l |
Procedura: | Chromatografie-IEC |
Klíč: | 08245 |
Gesce: | biochemie |
Vznik: | Měřené, odvozené nebo pozorované v laboratoři |
Typ položky: | NF |
Formát ref. mezí: | referenční meze "od - do" |
Formát hodnoty: | číslo celé |
Mezní hodnoty: | 0 - 0 - 100 - 1000 |
MTV: | X, CSF |
Třída hlavní: | Aminokyseliny |
Poznámka: |
Podklady pro preanalytickou fázi |
Materiál: | Likvor |
Odběr do: | Sklo nebo plast bez úpravy |
Pokyny k odběru vzorku: | |
Zabránit příměsi krve. Delší transport v chladu. Součást vyšetření spektra aminokyselin. | |
Maximální čas od získání do zpracování vzorku je 24 h při doporučené teplotě 4°C. | |
Stabilita vzorku: | 18 - 26 °C: 8 h |
4 - 8 °C: 24 h | |
-20 °C: 1 r | |
Poznámka ke stabilitě: | |
Vzorek skladovat zamrazený. |
Text abstraktu ke komponentě |
1-metylhistidin patří mezi neesenciální aminokyseliny. 1-metylhistidin vzniká metylací esenciálního histidinu, nejvíce je obsažen v buňkách svalové tkáně. Odbourávání 1-metylhistidinu probíhá přes histidin a několik dalších meziproduktů až na glutamát, 1-metylhistidin může být také oxidačně deaminován – a to při inaktivaci histaminu. |
Referenční meze |
S | Věk od | Věk do | MHD | Nízké | Snížené | DRM | HRM | Zvýšené | Vysoké | MHH | Jedn. | Další údaje |
0D | 99R+ | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 | 10 | 100 | 1000 | µmol/l |
Viz též: |
1-metylhistidin |
Likvor |
Chromatografie-IEC |
Látková koncentrace |