Fyziologie a biochemie výživy
Zisk energie buňkou
Život buňky, tkáně, orgánu i
organismu je bezprostředně vázán na energii nutnou k udržení vitálních funkcí.
Energii získává buňka buď tzv. autotrofním způsobem, kdy využívá energii
například slunečního záření za současné fotosyntézy, nebo heterotrofním
způsobem, který je vázán na oxidoredukční reakce, kdy z látek složitějších
vznikají látky jednodušší za současně uvolňované energie. Oxidoredukčními
reakcemi nazýváme ty reakce, při nichž se uskutečňuje přenos elektronů z jedné
látky (donoru) na další látku (akceptor). Při anaerobním způsobu zisku energie
jsou akceptorem látky složitější, a to jak anorganické tak organické. Při
aerobním způsob zisku energie je akceptorem kyslík. Buňky lidského organismu náležejí
k heterotrofním buňkám. Makroergní sloučeniny jsou látky, které hydrolýzou
uvolní energii větší jak 25 kJ mol-1 a v nichž se konzervuje
energie získaná aerobně či anaerobně
Sacharidy
Sacharidy jsou pro buňku nezbytné nejenom jako výchozí látka
(substrát) pro získání energie, ale i pro tvorbu dalších biologicky významných
látek. Podle počtu základních jednotek - pěti či šestiuhlíkatých molekul, se
dělí na monosacharidy, disacharidy a polysacharidy.
Polysacharidy i disacharidy jsou
nejprve rozštěpeny amylázami trávicího traktu. Slinná amyláza se uplatňuje již
na úrovni dutiny ústní, štěpení dále pokračuje i v nižších oddílech trávicího
traktu a to zejména působením pankreatické lipázy. Přes 80 % takto naštěpených
monosacharidů tvoří glukóza, která je významným energetickým substrátem pro
většinu buněk, pro některé buňky pak zdrojem jediným (erytrocyt, buňky dřeně
ledvin). Vysoký podíl glukózy na sacharidovém metabolismu je příčinou, proč
metabolismus sacharidů je především metabolismem glukózy, který probíhá v glykolýze, glykogenolýze a glukoneogenezi .
Lipidy
Lipidy jsou nejenom zdrojem energie,
ale i významnou látkou pro výstavbu buněčné membrány i pro syntézu řady
hormonů. Enzymatickým štěpením lipidů účinkem lipáz získáváváme zejména mastné
kyseliny, které podle délky uhlíkatého řetězce dělíme na mastné kyseliny s
kratší délkou uhlíkatého řetězce (SCFA), střední délkou řetězce (MCFA) a vyšší mastné kyseliny (LCFA). Hlavní reakcí pro získání
energie z mastných kyselin je beta-oxidace.
Proteiny
Základní jednotkou všech proteinů jsou aminokyseliny. Po enzymatickém štěpení proteinů v
zažívacím traktu dochází k resorpci aminokyselin, di- i tripeptidů do krevního
oběhu a odtud do buňky. Vzniká tak základní zásoba aminokyselin (pool) v buňce.
Aminokyseliny jsou stavebním kamenem pro tvorbu nových proteinů -
plazmatických, strukturních i enzymů. Odbourávání proteinů je doprovázeno
tvorbou toxického amoniaku, který se za přítomnosti oxidu uhličitého
transformuje na netoxickou močovinu, která je z organismu vyloučena močí. Část
aminokyselin poskytuje svoji uhlíkatou kostru reakcím citrátového cyklu, tvorbě mastných kyselin, ketolátek, glukoneogenezi. Nedílná součást molekuly
aminokyseliny dusík se stává současně indikátorem celkové bilance proteinů.
Anabolismus
proteinů je charakterizován pozitivní dusíkovou bilancí (množství
nabídnutého dusíku v organismu převyšuje množství vyloučeného dusíku).
Katabolismus
proteinů je
charakterizován převahou odbourávání tkání nad novotvorbou, což je doprovázeno
negativní dusíkovou bilancí.
Biologická dostupnost proteinů (protein
efficiency) je hodnota, která v procentech udává podíl retinovaného dusíku
k absorbovanému.
Mitochondrie
Metabolické děje
jsou z velké části vázány na specifickou organelu - mitochondrii. Tato organela
má vlastní genetický materiál a dědíme ji pouze po matce. Buňka je závislá na
zisku energie a tak se počet mitochondrií v buňce stává měřítkem metabolické
aktivity příslušné tkáně. Mitochondrie se skládá z vnější i vnitřní membrány a
matrix, které jsou bohatě vybaveny enzymy jednotlivých metabolických cest.
Zatímco na vnější membránu jsou vázány enzymy metabolismu nižších mastných kyselin,
fosfolipidů, lipidů i prodlužující řetězce mastných kyselin, vnitřní membrána
je vybavena enzymy dýchacího řetězce, aerobní fosforylace i prodlužující
řetězec mastných kyselin. Matrix je místem enzymů citrátového cyklu,
beta-oxidace mastných kyselin, syntézy porfobilinogenu, proteosyntézy, syntézy
RNA, DNA.
Potřeba energie
Energetické zdroje organismu
(sacharidy, lipidy, proteiny) jsou nezbytným předpokladem pro celou řadu dějů,
které jsou vázány na přísun energie. Patří k nim:
·
membránový transport (transport iontů, aminokyselin)
·
tvorba a vedení signálu (elektrický, chemický, mechanický)
·
mechanická práce (svalová kontrakce, pohyb buněk, organel)
·
syntetické reakce (tvorba základních funkčních molekul)
·
detoxikace a biodegradace (konjugace, oxidace, redukce,
tvorba močoviny)
·
produkce tepla (regulace teploty, při poklesu blok
biochemických reakcí)
Další děje vyžadující energii představuje například růst
organismu a tvorba nezbytných zásob.
Stanovení energetického výdeje
Pro klinickou praxi a následnou
nutriční podporu je nezbytné určit hodnotu aktuálního energetického výdeje,
přičemž ne vždy je dostupné měření nepřímou kalorimetrií. V těchto
případech využíváme tabulek či vzorců, které byly odvozeny z dat získaných
na vzorku populace.
Energetický výdej lze hodnotit jako
·
základní
energetický výdej (BMR, basal metabolic rate a BEE, basal energy expenditure),
·
klidový
energetický výdej (REE, resting energy expenditure),
·
aktuální
energetický výdej (AEE, actual energy expenditure), který je prakticky nejvíce používaným
pojmem při plánování energetického obsahu výživy..
Sledování stavu výživy
Sledování stavu výživy má za cíl
předcházet nevyváženosti výživy, opakovaným vyšetřením umožnit objektivní
hodnocení vývoje i výsledek podávání nutriční podpory. V neposlední řadě je to
snaha včas zachytit nemocné, kteří jsou ohroženi poruchami výživy, či se již
nacházejí ve fázi rozvinuté poruchy. Tyto stavy jsou vždy spojeny
s poruchami dějů, vázaných na energii.
Nadváha je výsledek dějů, při kterých
příjem živin převažuje nad výdejem energie a může být charakterizována
například určitou hodnotou index tělesné hmotnosti (BMI).
Podvýživa je pojem označující stavy, kdy
příjem živin nedosahuje potřebné výše ke krytí výdeje organismu. Rozlišujeme
typ podvýživy marasmus a kwashiorkor.
Nutriční anamnéza je nezbytná pro posouzení stavu výživy,
kde by neměly chybět údaje o vývoji tělesné hmotnosti v posledních
měsících a týdnech, změnách stravovacích návyků, změnách chuti k jídlu,
přítomnost obtíží spojených s příjmem potravy, intolerance či potravinové
alergie, stupeň fyzické aktivity. Nedílnou součástí nutriční anamnézy je také
stomatologická, farmakologická a sociální anamnéza i posouzení celkového
psychického stavu vyšetřovaného.
Aspekce hraje v posouzení stavu výživy významnou roli. Na
první pohled zřetelný úbytek tukové a svalové vrstvy (může být způsoben také
delší čas trvající imobilizací) je charakterizován významnou prominencí lícních
kostí v obličeji s propadlýma očima, vystupujícími žebry i kostmi
ramenního pletence. Pro klinickou praxi
je důležité včasné zachycení i určení stupně přítomné poruchy.
Z antropometrických ukazatelů jsou nejrozšířenější
Brocův
index
index
tělesné hmotnosti (BMI)
obvod
pasu
index
pas/boky (WHR)
údaje
o tloušťce kožních řas
Laboratorní biochemická vyšetření
Mají při stanovování nutričních deficitů velký význam,
důležitá je ale správná interpretace s ohledem na možné falešně negativní
nálezy (které jsou falešně negativní často jen zdánlivě). Ke sledovaným
parametrům patří nejenom viscerální bílkoviny albumin, transferin a prealbumin), ale i markery
lipidového metabolismu (cholesterol a triacylglyceroly), hematologické
ukazatele – například počet lymfocytů v periferní krvi, hemoglobin.
Sledování odpadů iontů (draslíku,
sodíku, vápníku, chloridů, fosfátů, hořčíku, zinku, mědi) i kreatininu za 24 hodin do moči má velmi dobrou
výpovědní hodnotu v mozaice sledovaných parametrů a není na místě, že se
v řadě případů podceňuje. Například pro kreatinin vyloučený do moče se
vychází z orientační hodnoty 0,2 mmol/kg/den pro muže 0,16 mmol/kg/den pro
ženy.
Na základě zjištěných koncentrací jsou pak sestavovány
různými autory prognostické indexy, například prognostický
index Mullenův.
Rejstřík
Zdeněk Wilhelm