Systém: | S |
Komponenta: | Histidin |
Druh veličiny: | Látková koncentrace |
Jednotka: | µmol/l |
Procedura: | * |
Klíč: | 02049 |
Gesce: | biochemie |
Vznik: | Měřené, odvozené nebo pozorované v laboratoři |
Typ položky: | NF |
Formát ref. mezí: | referenční meze "od - do" |
Formát hodnoty: | číslo celé |
Mezní hodnoty: | 0 - 0 - 500 - 1500 |
MTV: | X, SP |
Třída hlavní: | Aminokyseliny |
Poznámka: |
Podklady pro preanalytickou fázi |
Materiál: | Krev |
Odběr do: | Sklo nebo plast bez úpravy |
Pokyny k odběru vzorku: | |
Součást vyšetření spektra aminokyselin. Pro stanovení je vhodnější plazma. | |
Pokyny k předanalytické úpravě vzorku: | |
Před analýzou sérum deproteinovat. | |
Stabilita vzorku: | 18 - 26 °C: 24 h |
4 - 8 °C: 24 h | |
-20 °C: 1 r | |
Poznámka ke stabilitě: | |
Skladovat odseparované sérum, vzorek zamrazit. |
Text abstraktu ke komponentě |
Histidin patří mezi esenciální glukoplastické aminokyseliny. Dva volné elektronové páry na atomech dusíku dodávají postrannímu řetězci histidinu chelační schopnosti, takže tvoří snadno komplexy s těžkými kovy. Dekarboxylací histidinu vzniká histamin – biogenní amin, který má širokou škálu působení v organismu. |
Referenční meze |
S | Věk od | Věk do | MHD | Nízké | Snížené | DRM | HRM | Zvýšené | Vysoké | MHH | Jedn. | Další údaje |
0D | 2T 2D | 0 | 5 | 25 | 45 | 109 | 141 | 400 | 1500 | µmol/l | ||
2T 2D | 4M | 0 | 6 | 23 | 51 | 107 | 141 | 400 | 1500 | µmol/l | ||
4M | 5R | 0 | 5 | 20 | 52 | 108 | 145 | 400 | 1500 | µmol/l | ||
F | 5R | 10R | 0 | 5 | 23 | 55 | 119 | 165 | 700 | 1500 | µmol/l | |
M | 5R | 10R | 0 | 3 | 15 | 40 | 108 | 150 | 600 | 1500 | µmol/l | |
F | 10R | 15R | 0 | 5 | 20 | 49 | 113 | 150 | 600 | 1500 | µmol/l | |
M | 10R | 15R | 0 | 5 | 21 | 49 | 105 | 150 | 600 | 1500 | µmol/l | |
F | 15R | 99R+ | 0 | 3 | 10 | 38 | 102 | 135 | 600 | 1500 | µmol/l | |
M | 15R | 99R+ | 0 | 5 | 23 | 53 | 101 | 135 | 600 | 1500 | µmol/l |
Viz též: |
Histidin |
S |
* |
Látková koncentrace |
Systém: | S |
Komponenta: | Histidin |
Druh veličiny: | Látková koncentrace |
Jednotka: | µmol/l |
Procedura: | Chromatografie-HPLC |
Klíč: | 02050 |
Gesce: | biochemie |
Vznik: | Měřené, odvozené nebo pozorované v laboratoři |
Typ položky: | NF |
Formát ref. mezí: | referenční meze "od - do" |
Formát hodnoty: | číslo celé |
Mezní hodnoty: | 0 - 0 - 500 - 1500 |
MTV: | X, SP |
Třída hlavní: | Aminokyseliny |
Poznámka: |
Podklady pro preanalytickou fázi |
Materiál: | Krev |
Odběr do: | Sklo nebo plast bez úpravy |
Pokyny k odběru vzorku: | |
Součást vyšetření spektra aminokyselin. Pro stanovení je vhodnější plazma. | |
Pokyny k předanalytické úpravě vzorku: | |
Před analýzou sérum deproteinovat. | |
Stabilita vzorku: | 18 - 26 °C: 24 h |
4 - 8 °C: 24 h | |
-20 °C: 1 r | |
Poznámka ke stabilitě: | |
Skladovat odseparované sérum, vzorek zamrazit. |
Text abstraktu ke komponentě |
Histidin patří mezi esenciální glukoplastické aminokyseliny. Dva volné elektronové páry na atomech dusíku dodávají postrannímu řetězci histidinu chelační schopnosti, takže tvoří snadno komplexy s těžkými kovy. Dekarboxylací histidinu vzniká histamin – biogenní amin, který má širokou škálu působení v organismu. |
Referenční meze |
S | Věk od | Věk do | MHD | Nízké | Snížené | DRM | HRM | Zvýšené | Vysoké | MHH | Jedn. | Další údaje |
0D | 2T 2D | 0 | 5 | 25 | 45 | 109 | 141 | 400 | 1500 | µmol/l | ||
2T 2D | 4M | 0 | 6 | 23 | 51 | 107 | 141 | 400 | 1500 | µmol/l | ||
4M | 5R | 0 | 5 | 20 | 52 | 108 | 145 | 400 | 1500 | µmol/l | ||
F | 5R | 10R | 0 | 5 | 23 | 55 | 119 | 165 | 700 | 1500 | µmol/l | |
M | 5R | 10R | 0 | 3 | 15 | 40 | 108 | 150 | 600 | 1500 | µmol/l | |
F | 10R | 15R | 0 | 5 | 20 | 49 | 113 | 150 | 600 | 1500 | µmol/l | |
M | 10R | 15R | 0 | 5 | 21 | 49 | 105 | 150 | 600 | 1500 | µmol/l | |
F | 15R | 99R+ | 0 | 3 | 10 | 38 | 102 | 135 | 600 | 1500 | µmol/l | |
M | 15R | 99R+ | 0 | 5 | 23 | 53 | 101 | 135 | 600 | 1500 | µmol/l |
Viz též: |
Histidin |
S |
Chromatografie-HPLC |
Látková koncentrace |
Systém: | S |
Komponenta: | Histidin |
Druh veličiny: | Látková koncentrace |
Jednotka: | µmol/l |
Procedura: | Chromatografie-IEC |
Klíč: | 02051 |
Gesce: | biochemie |
Vznik: | Měřené, odvozené nebo pozorované v laboratoři |
Typ položky: | NF |
Formát ref. mezí: | referenční meze "od - do" |
Formát hodnoty: | číslo celé |
Mezní hodnoty: | 0 - 0 - 500 - 1500 |
MTV: | X, SP |
Třída hlavní: | Aminokyseliny |
Poznámka: |
Podklady pro preanalytickou fázi |
Materiál: | Krev |
Odběr do: | Sklo nebo plast bez úpravy |
Pokyny k odběru vzorku: | |
Součást vyšetření spektra aminokyselin. Pro stanovení je vhodnější plazma. | |
Pokyny k předanalytické úpravě vzorku: | |
Před analýzou sérum deproteinovat. | |
Stabilita vzorku: | 18 - 26 °C: 24 h |
4 - 8 °C: 24 h | |
-20 °C: 1 r | |
Poznámka ke stabilitě: | |
Skladovat odseparované sérum, vzorek zamrazit. |
Text abstraktu ke komponentě |
Histidin patří mezi esenciální glukoplastické aminokyseliny. Dva volné elektronové páry na atomech dusíku dodávají postrannímu řetězci histidinu chelační schopnosti, takže tvoří snadno komplexy s těžkými kovy. Dekarboxylací histidinu vzniká histamin – biogenní amin, který má širokou škálu působení v organismu. |
Referenční meze |
S | Věk od | Věk do | MHD | Nízké | Snížené | DRM | HRM | Zvýšené | Vysoké | MHH | Jedn. | Další údaje |
0D | 2T 2D | 0 | 5 | 25 | 45 | 109 | 141 | 400 | 1500 | µmol/l | ||
2T 2D | 4M | 0 | 6 | 23 | 51 | 107 | 141 | 400 | 1500 | µmol/l | ||
4M | 5R | 0 | 5 | 20 | 52 | 108 | 145 | 400 | 1500 | µmol/l | ||
F | 5R | 10R | 0 | 5 | 23 | 55 | 119 | 165 | 700 | 1500 | µmol/l | |
M | 5R | 10R | 0 | 3 | 15 | 40 | 108 | 150 | 600 | 1500 | µmol/l | |
F | 10R | 15R | 0 | 5 | 20 | 49 | 113 | 150 | 600 | 1500 | µmol/l | |
M | 10R | 15R | 0 | 5 | 21 | 49 | 105 | 150 | 600 | 1500 | µmol/l | |
F | 15R | 99R+ | 0 | 3 | 10 | 38 | 102 | 135 | 600 | 1500 | µmol/l | |
M | 15R | 99R+ | 0 | 5 | 23 | 53 | 101 | 135 | 600 | 1500 | µmol/l |
Viz též: |
Histidin |
S |
Chromatografie-IEC |
Látková koncentrace |
Systém: | S |
Komponenta: | Histidin |
Druh veličiny: | Látková koncentrace |
Jednotka: | µmol/l |
Procedura: | Chromatografie-TLC |
Klíč: | 02052 |
Gesce: | biochemie |
Vznik: | Měřené, odvozené nebo pozorované v laboratoři |
Typ položky: | NF |
Formát ref. mezí: | referenční meze "od - do" |
Formát hodnoty: | číslo celé |
Mezní hodnoty: | 0 - 0 - 500 - 1500 |
MTV: | X, SP |
Třída hlavní: | Aminokyseliny |
Poznámka: |
Podklady pro preanalytickou fázi |
Materiál: | Krev |
Odběr do: | Sklo nebo plast bez úpravy |
Pokyny k odběru vzorku: | |
Součást vyšetření spektra aminokyselin. Pro stanovení je vhodnější plazma. | |
Pokyny k předanalytické úpravě vzorku: | |
Před analýzou sérum deproteinovat. | |
Stabilita vzorku: | 18 - 26 °C: 24 h |
4 - 8 °C: 24 h | |
-20 °C: 1 r | |
Poznámka ke stabilitě: | |
Skladovat odseparované sérum, vzorek zamrazit. |
Text abstraktu ke komponentě |
Histidin patří mezi esenciální glukoplastické aminokyseliny. Dva volné elektronové páry na atomech dusíku dodávají postrannímu řetězci histidinu chelační schopnosti, takže tvoří snadno komplexy s těžkými kovy. Dekarboxylací histidinu vzniká histamin – biogenní amin, který má širokou škálu působení v organismu. |
Referenční meze |
S | Věk od | Věk do | MHD | Nízké | Snížené | DRM | HRM | Zvýšené | Vysoké | MHH | Jedn. | Další údaje |
0D | 2T 2D | 0 | 5 | 25 | 45 | 109 | 141 | 400 | 1500 | µmol/l | ||
2T 2D | 4M | 0 | 6 | 23 | 51 | 107 | 141 | 400 | 1500 | µmol/l | ||
4M | 5R | 0 | 5 | 20 | 52 | 108 | 145 | 400 | 1500 | µmol/l | ||
F | 5R | 10R | 0 | 5 | 23 | 55 | 119 | 165 | 700 | 1500 | µmol/l | |
M | 5R | 10R | 0 | 3 | 15 | 40 | 108 | 150 | 600 | 1500 | µmol/l | |
F | 10R | 15R | 0 | 5 | 20 | 49 | 113 | 150 | 600 | 1500 | µmol/l | |
M | 10R | 15R | 0 | 5 | 21 | 49 | 105 | 150 | 600 | 1500 | µmol/l | |
F | 15R | 99R+ | 0 | 3 | 10 | 38 | 102 | 135 | 600 | 1500 | µmol/l | |
M | 15R | 99R+ | 0 | 5 | 23 | 53 | 101 | 135 | 600 | 1500 | µmol/l |
Viz též: |
Histidin |
S |
Chromatografie-TLC |
Látková koncentrace |
Systém: | P |
Komponenta: | Histidin |
Druh veličiny: | Látková koncentrace |
Jednotka: | µmol/l |
Procedura: | * |
Klíč: | 02047 |
Gesce: | biochemie |
Vznik: | Měřené, odvozené nebo pozorované v laboratoři |
Typ položky: | NF |
Formát ref. mezí: | referenční meze "od - do" |
Formát hodnoty: | číslo celé |
Mezní hodnoty: | 0 - 0 - 500 - 1500 |
MTV: | X, BP, SP |
Třída hlavní: | Aminokyseliny |
Poznámka: |
Podklady pro preanalytickou fázi |
Materiál: | Krev |
Odběr do: | Sklo nebo plast s protisrážlivou úpravou |
Pokyny k odběru vzorku: | |
Vhodným antikoagulans je heparin, EDTA. Součást vyšetření spektra aminokyselin. | |
Pokyny k předanalytické úpravě vzorku: | |
Separaci plazmy centrifugací provést co nejdříve. Před analýzou plazmu deproteinovat. | |
Stabilita vzorku: | 18 - 26 °C: 8 h |
4 - 8 °C: 24 h | |
-20 °C: 1 r | |
Poznámka ke stabilitě: | |
Skladovat po odseparování plazmy, vzorek zamrazit. |
Text abstraktu ke komponentě |
Histidin patří mezi esenciální glukoplastické aminokyseliny. Dva volné elektronové páry na atomech dusíku dodávají postrannímu řetězci histidinu chelační schopnosti, takže tvoří snadno komplexy s těžkými kovy. Dekarboxylací histidinu vzniká histamin – biogenní amin, který má širokou škálu působení v organismu. |
Referenční meze |
S | Věk od | Věk do | MHD | Nízké | Snížené | DRM | HRM | Zvýšené | Vysoké | MHH | Jedn. | Další údaje |
0D | 2T 2D | 0 | 5 | 25 | 45 | 109 | 141 | 400 | 1500 | µmol/l | ||
2T 2D | 4M | 0 | 6 | 23 | 51 | 107 | 141 | 400 | 1500 | µmol/l | ||
4M | 5R | 0 | 5 | 20 | 52 | 108 | 145 | 400 | 1500 | µmol/l | ||
F | 5R | 10R | 0 | 5 | 23 | 55 | 119 | 165 | 700 | 1500 | µmol/l | |
M | 5R | 10R | 0 | 3 | 15 | 40 | 108 | 150 | 600 | 1500 | µmol/l | |
F | 10R | 15R | 0 | 5 | 20 | 49 | 113 | 150 | 600 | 1500 | µmol/l | |
M | 10R | 15R | 0 | 5 | 21 | 49 | 105 | 150 | 600 | 1500 | µmol/l | |
F | 15R | 99R+ | 0 | 3 | 10 | 38 | 102 | 135 | 600 | 1500 | µmol/l | |
M | 15R | 99R+ | 0 | 5 | 23 | 53 | 101 | 135 | 600 | 1500 | µmol/l |
Viz též: |
Histidin |
P |
* |
Látková koncentrace |
Systém: | P |
Komponenta: | Histidin |
Druh veličiny: | Látková koncentrace |
Jednotka: | µmol/l |
Procedura: | Chromatografie-IEC |
Klíč: | 02048 |
Gesce: | biochemie |
Vznik: | Měřené, odvozené nebo pozorované v laboratoři |
Typ položky: | NF |
Formát ref. mezí: | referenční meze "od - do" |
Formát hodnoty: | číslo celé |
Mezní hodnoty: | 0 - 0 - 500 - 1500 |
MTV: | X, BP, SP |
Třída hlavní: | Aminokyseliny |
Poznámka: |
Podklady pro preanalytickou fázi |
Materiál: | Krev |
Odběr do: | Sklo nebo plast s protisrážlivou úpravou |
Pokyny k odběru vzorku: | |
Vhodným antikoagulans je heparin, EDTA. Součást vyšetření spektra aminokyselin. | |
Pokyny k předanalytické úpravě vzorku: | |
Separaci plazmy centrifugací provést co nejdříve. Před analýzou plazmu deproteinovat. | |
Stabilita vzorku: | 18 - 26 °C: 8 h |
4 - 8 °C: 24 h | |
-20 °C: 1 r | |
Poznámka ke stabilitě: | |
Skladovat po odseparování plazmy, vzorek zamrazit. |
Text abstraktu ke komponentě |
Histidin patří mezi esenciální glukoplastické aminokyseliny. Dva volné elektronové páry na atomech dusíku dodávají postrannímu řetězci histidinu chelační schopnosti, takže tvoří snadno komplexy s těžkými kovy. Dekarboxylací histidinu vzniká histamin – biogenní amin, který má širokou škálu působení v organismu. |
Referenční meze |
S | Věk od | Věk do | MHD | Nízké | Snížené | DRM | HRM | Zvýšené | Vysoké | MHH | Jedn. | Další údaje |
0D | 2T 2D | 0 | 5 | 25 | 45 | 109 | 141 | 400 | 1500 | µmol/l | ||
2T 2D | 4M | 0 | 6 | 23 | 51 | 107 | 141 | 400 | 1500 | µmol/l | ||
4M | 5R | 0 | 5 | 20 | 52 | 108 | 145 | 400 | 1500 | µmol/l | ||
F | 5R | 10R | 0 | 5 | 23 | 55 | 119 | 165 | 700 | 1500 | µmol/l | |
M | 5R | 10R | 0 | 3 | 15 | 40 | 108 | 150 | 600 | 1500 | µmol/l | |
F | 10R | 15R | 0 | 5 | 20 | 49 | 113 | 150 | 600 | 1500 | µmol/l | |
M | 10R | 15R | 0 | 5 | 21 | 49 | 105 | 150 | 600 | 1500 | µmol/l | |
F | 15R | 99R+ | 0 | 3 | 10 | 38 | 102 | 135 | 600 | 1500 | µmol/l | |
M | 15R | 99R+ | 0 | 5 | 23 | 53 | 101 | 135 | 600 | 1500 | µmol/l |
Viz též: |
Histidin |
P |
Chromatografie-IEC |
Látková koncentrace |
Systém: | U |
Komponenta: | Histidin |
Druh veličiny: | Látková koncentrace |
Jednotka: | µmol/l |
Procedura: | * |
Klíč: | 02053 |
Gesce: | biochemie |
Vznik: | Měřené, odvozené nebo pozorované v laboratoři |
Typ položky: | NF |
Formát ref. mezí: | referenční meze "od - do" |
Formát hodnoty: | číslo celé |
Mezní hodnoty: | 0 - 0 - 15000 - 25000 |
MTV: | X, UA |
Třída hlavní: | Aminokyseliny |
Poznámka: |
Podklady pro preanalytickou fázi |
Materiál: | Moč |
Odběr do: | Sklo nebo plast bez úpravy |
Pokyny k odběru vzorku: | |
Stanovení je nejvhodnější provádět z 12-ti hodinového, popř. 24 hodinového sběru moče. Součást vyšetření spektra aminokyselin. | |
Stabilita vzorku: | 18 - 26 °C: 24 h |
4 - 8 °C: 5 d | |
-20 °C: 5 r | |
Poznámka ke stabilitě: | |
Vzorek skladovat zamrazený. |
Text abstraktu ke komponentě |
Histidin patří mezi esenciální glukoplastické aminokyseliny. Dva volné elektronové páry na atomech dusíku dodávají postrannímu řetězci histidinu chelační schopnosti, takže tvoří snadno komplexy s těžkými kovy. Dekarboxylací histidinu vzniká histamin – biogenní amin, který má širokou škálu působení v organismu. |
Referenční meze |
S | Věk od | Věk do | MHD | Nízké | Snížené | DRM | HRM | Zvýšené | Vysoké | MHH | Jedn. | Další údaje |
0D | 5R | 0 | 0 | 44 | 187 | 550 | 825 | 6600 | 25000 | µmol/l | ||
F | 5R | 10R | 0 | 18 | 110 | 493 | 1495 | 2135 | 4380 | 25000 | µmol/l | |
M | 5R | 10R | 0 | 7 | 33 | 525 | 1530 | 2070 | 3000 | 25000 | µmol/l | |
F | 10R | 14R | 0 | 11 | 91 | 306 | 1860 | 2840 | 6810 | 25000 | µmol/l | |
M | 10R | 14R | 0 | 25 | 125 | 420 | 1900 | 3050 | 6100 | 25000 | µmol/l | |
F | 14R | 99R+ | 0 | 22 | 115 | 440 | 1215 | 1850 | 4400 | 25000 | µmol/l | |
M | 14R | 99R+ | 0 | 22 | 90 | 550 | 1330 | 1850 | 4100 | 25000 | µmol/l |
Viz též: |
Histidin |
U |
* |
Látková koncentrace |
Systém: | U |
Komponenta: | Histidin |
Druh veličiny: | Látková koncentrace |
Jednotka: | µmol/l |
Procedura: | Chromatografie-HPLC |
Klíč: | 02054 |
Gesce: | biochemie |
Vznik: | Měřené, odvozené nebo pozorované v laboratoři |
Typ položky: | NF |
Formát ref. mezí: | referenční meze "od - do" |
Formát hodnoty: | číslo celé |
Mezní hodnoty: | 0 - 0 - 15000 - 25000 |
MTV: | X, UA |
Třída hlavní: | Aminokyseliny |
Poznámka: |
Podklady pro preanalytickou fázi |
Materiál: | Moč |
Odběr do: | Sklo nebo plast bez úpravy |
Pokyny k odběru vzorku: | |
Stanovení je nejvhodnější provádět z 12-ti hodinového, popř. 24 hodinového sběru moče. Součást vyšetření spektra aminokyselin. | |
Stabilita vzorku: | 18 - 26 °C: 24 h |
4 - 8 °C: 5 d | |
-20 °C: 5 r | |
Poznámka ke stabilitě: | |
Vzorek skladovat zamrazený. |
Text abstraktu ke komponentě |
Histidin patří mezi esenciální glukoplastické aminokyseliny. Dva volné elektronové páry na atomech dusíku dodávají postrannímu řetězci histidinu chelační schopnosti, takže tvoří snadno komplexy s těžkými kovy. Dekarboxylací histidinu vzniká histamin – biogenní amin, který má širokou škálu působení v organismu. |
Referenční meze |
S | Věk od | Věk do | MHD | Nízké | Snížené | DRM | HRM | Zvýšené | Vysoké | MHH | Jedn. | Další údaje |
0D | 5R | 0 | 0 | 44 | 187 | 550 | 825 | 6600 | 25000 | µmol/l | ||
F | 5R | 10R | 0 | 18 | 110 | 493 | 1495 | 2135 | 4380 | 25000 | µmol/l | |
M | 5R | 10R | 0 | 7 | 33 | 525 | 1530 | 2070 | 3000 | 25000 | µmol/l | |
F | 10R | 14R | 0 | 11 | 91 | 306 | 1860 | 2840 | 6810 | 25000 | µmol/l | |
M | 10R | 14R | 0 | 25 | 125 | 420 | 1900 | 3050 | 6100 | 25000 | µmol/l | |
F | 14R | 99R+ | 0 | 22 | 115 | 440 | 1215 | 1850 | 4400 | 25000 | µmol/l | |
M | 14R | 99R+ | 0 | 22 | 90 | 550 | 1330 | 1850 | 4100 | 25000 | µmol/l |
Viz též: |
Histidin |
U |
Chromatografie-HPLC |
Látková koncentrace |
Systém: | U |
Komponenta: | Histidin |
Druh veličiny: | Látková koncentrace |
Jednotka: | µmol/l |
Procedura: | Chromatografie-IEC |
Klíč: | 02055 |
Gesce: | biochemie |
Vznik: | Měřené, odvozené nebo pozorované v laboratoři |
Typ položky: | NF |
Formát ref. mezí: | referenční meze "od - do" |
Formát hodnoty: | číslo celé |
Mezní hodnoty: | 0 - 0 - 15000 - 25000 |
MTV: | X, UA |
Třída hlavní: | Aminokyseliny |
Poznámka: |
Podklady pro preanalytickou fázi |
Materiál: | Moč |
Odběr do: | Sklo nebo plast bez úpravy |
Pokyny k odběru vzorku: | |
Stanovení je nejvhodnější provádět z 12-ti hodinového, popř. 24 hodinového sběru moče. Součást vyšetření spektra aminokyselin. | |
Stabilita vzorku: | 18 - 26 °C: 24 h |
4 - 8 °C: 5 d | |
-20 °C: 5 r | |
Poznámka ke stabilitě: | |
Vzorek skladovat zamrazený. |
Text abstraktu ke komponentě |
Histidin patří mezi esenciální glukoplastické aminokyseliny. Dva volné elektronové páry na atomech dusíku dodávají postrannímu řetězci histidinu chelační schopnosti, takže tvoří snadno komplexy s těžkými kovy. Dekarboxylací histidinu vzniká histamin – biogenní amin, který má širokou škálu působení v organismu. |
Referenční meze |
S | Věk od | Věk do | MHD | Nízké | Snížené | DRM | HRM | Zvýšené | Vysoké | MHH | Jedn. | Další údaje |
0D | 5R | 0 | 0 | 44 | 187 | 550 | 825 | 6600 | 25000 | µmol/l | ||
F | 5R | 10R | 0 | 18 | 110 | 493 | 1495 | 2135 | 4380 | 25000 | µmol/l | |
M | 5R | 10R | 0 | 7 | 33 | 525 | 1530 | 2070 | 3000 | 25000 | µmol/l | |
F | 10R | 14R | 0 | 11 | 91 | 306 | 1860 | 2840 | 6810 | 25000 | µmol/l | |
M | 10R | 14R | 0 | 25 | 125 | 420 | 1900 | 3050 | 6100 | 25000 | µmol/l | |
F | 14R | 99R+ | 0 | 22 | 115 | 440 | 1215 | 1850 | 4400 | 25000 | µmol/l | |
M | 14R | 99R+ | 0 | 22 | 90 | 550 | 1330 | 1850 | 4100 | 25000 | µmol/l |
Viz též: |
Histidin |
U |
Chromatografie-IEC |
Látková koncentrace |
Systém: | U |
Komponenta: | Histidin |
Druh veličiny: | Látková koncentrace |
Jednotka: | µmol/l |
Procedura: | Chromatografie-TLC |
Klíč: | 02056 |
Gesce: | biochemie |
Vznik: | Měřené, odvozené nebo pozorované v laboratoři |
Typ položky: | NF |
Formát ref. mezí: | referenční meze "od - do" |
Formát hodnoty: | číslo celé |
Mezní hodnoty: | 0 - 0 - 15000 - 25000 |
MTV: | X, UA |
Třída hlavní: | Aminokyseliny |
Poznámka: |
Podklady pro preanalytickou fázi |
Materiál: | Moč |
Odběr do: | Sklo nebo plast bez úpravy |
Pokyny k odběru vzorku: | |
Stanovení je nejvhodnější provádět z 12-ti hodinového, popř. 24 hodinového sběru moče. Součást vyšetření spektra aminokyselin. | |
Stabilita vzorku: | 18 - 26 °C: 24 h |
4 - 8 °C: 5 d | |
-20 °C: 5 r | |
Poznámka ke stabilitě: | |
Vzorek skladovat zamrazený. |
Text abstraktu ke komponentě |
Histidin patří mezi esenciální glukoplastické aminokyseliny. Dva volné elektronové páry na atomech dusíku dodávají postrannímu řetězci histidinu chelační schopnosti, takže tvoří snadno komplexy s těžkými kovy. Dekarboxylací histidinu vzniká histamin – biogenní amin, který má širokou škálu působení v organismu. |
Referenční meze |
S | Věk od | Věk do | MHD | Nízké | Snížené | DRM | HRM | Zvýšené | Vysoké | MHH | Jedn. | Další údaje |
0D | 5R | 0 | 0 | 44 | 187 | 550 | 825 | 6600 | 25000 | µmol/l | ||
F | 5R | 10R | 0 | 18 | 110 | 493 | 1495 | 2135 | 4380 | 25000 | µmol/l | |
M | 5R | 10R | 0 | 7 | 33 | 525 | 1530 | 2070 | 3000 | 25000 | µmol/l | |
F | 10R | 14R | 0 | 11 | 91 | 306 | 1860 | 2840 | 6810 | 25000 | µmol/l | |
M | 10R | 14R | 0 | 25 | 125 | 420 | 1900 | 3050 | 6100 | 25000 | µmol/l | |
F | 14R | 99R+ | 0 | 22 | 115 | 440 | 1215 | 1850 | 4400 | 25000 | µmol/l | |
M | 14R | 99R+ | 0 | 22 | 90 | 550 | 1330 | 1850 | 4100 | 25000 | µmol/l |
Viz též: |
Histidin |
U |
Chromatografie-TLC |
Látková koncentrace |
Systém: | dU |
Komponenta: | Histidin |
Druh veličiny: | Látkový tok |
Jednotka: | µmol/d |
Procedura: | * |
Klíč: | 02043 |
Gesce: | biochemie |
Vznik: | Výpočet odpadu (za 24 hod) |
Typ položky: | NF |
Formát ref. mezí: | referenční meze "od - do" |
Formát hodnoty: | číslo celé |
Mezní hodnoty: | 0 - 0 - 15000 - 25000 |
MTV: | X, UA |
Třída hlavní: | Aminokyseliny |
Poznámka: |
Podklady pro preanalytickou fázi |
Materiál: | Moč |
Odběr do: | Sklo nebo plast bez úpravy |
Pokyny k odběru vzorku: | |
Stanovení je nejvhodnější provádět z 12-ti hodinového, popř. 24 hodinového sběru moče. Součást vyšetření spektra aminokyselin. | |
Stabilita vzorku: | 18 - 26 °C: 24 h |
4 - 8 °C: 5 d | |
-20 °C: 5 r | |
Poznámka ke stabilitě: | |
Vzorek skladovat zamrazený. |
Text abstraktu ke komponentě |
Histidin patří mezi esenciální glukoplastické aminokyseliny. Dva volné elektronové páry na atomech dusíku dodávají postrannímu řetězci histidinu chelační schopnosti, takže tvoří snadno komplexy s těžkými kovy. Dekarboxylací histidinu vzniká histamin – biogenní amin, který má širokou škálu působení v organismu. |
Referenční meze |
S | Věk od | Věk do | MHD | Nízké | Snížené | DRM | HRM | Zvýšené | Vysoké | MHH | Jedn. | Další údaje |
0D | 5R | 0 | 0 | 4 | 17 | 50 | 75 | 600 | 25000 | µmol/d | ||
F | 5R | 10R | 0 | 5 | 30 | 135 | 410 | 585 | 1200 | 25000 | µmol/d | |
M | 5R | 10R | 0 | 3 | 15 | 240 | 700 | 950 | 1350 | 25000 | µmol/d | |
F | 10R | 14R | 0 | 5 | 30 | 135 | 410 | 585 | 1200 | 25000 | µmol/d | |
M | 10R | 14R | 0 | 15 | 75 | 254 | 1150 | 1850 | 3700 | 25000 | µmol/d | |
F | 14R | 99R+ | 0 | 5 | 40 | 135 | 820 | 1250 | 3000 | 25000 | µmol/d | |
M | 14R | 99R+ | 0 | 30 | 120 | 745 | 1795 | 2500 | 5500 | 25000 | µmol/d |
Viz též: |
Histidin |
dU |
* |
Látkový tok |
Systém: | dU |
Komponenta: | Histidin |
Druh veličiny: | Látkový tok |
Jednotka: | µmol/d |
Procedura: | Chromatografie-HPLC |
Klíč: | 02044 |
Gesce: | biochemie |
Vznik: | Výpočet odpadu (za 24 hod) |
Typ položky: | NF |
Formát ref. mezí: | referenční meze "od - do" |
Formát hodnoty: | číslo celé |
Mezní hodnoty: | 0 - 0 - 15000 - 25000 |
MTV: | X, UA |
Třída hlavní: | Aminokyseliny |
Poznámka: |
Podklady pro preanalytickou fázi |
Materiál: | Moč |
Odběr do: | Sklo nebo plast bez úpravy |
Pokyny k odběru vzorku: | |
Stanovení je nejvhodnější provádět z 12-ti hodinového, popř. 24 hodinového sběru moče. Součást vyšetření spektra aminokyselin. | |
Stabilita vzorku: | 18 - 26 °C: 24 h |
4 - 8 °C: 5 d | |
-20 °C: 5 r | |
Poznámka ke stabilitě: | |
Vzorek skladovat zamrazený. |
Text abstraktu ke komponentě |
Histidin patří mezi esenciální glukoplastické aminokyseliny. Dva volné elektronové páry na atomech dusíku dodávají postrannímu řetězci histidinu chelační schopnosti, takže tvoří snadno komplexy s těžkými kovy. Dekarboxylací histidinu vzniká histamin – biogenní amin, který má širokou škálu působení v organismu. |
Referenční meze |
S | Věk od | Věk do | MHD | Nízké | Snížené | DRM | HRM | Zvýšené | Vysoké | MHH | Jedn. | Další údaje |
0D | 5R | 0 | 0 | 4 | 17 | 50 | 75 | 600 | 25000 | µmol/d | ||
F | 5R | 10R | 0 | 5 | 30 | 135 | 410 | 585 | 1200 | 25000 | µmol/d | |
M | 5R | 10R | 0 | 3 | 15 | 240 | 700 | 950 | 1350 | 25000 | µmol/d | |
F | 10R | 14R | 0 | 5 | 30 | 135 | 410 | 585 | 1200 | 25000 | µmol/d | |
M | 10R | 14R | 0 | 15 | 75 | 254 | 1150 | 1850 | 3700 | 25000 | µmol/d | |
F | 14R | 99R+ | 0 | 5 | 40 | 135 | 820 | 1250 | 3000 | 25000 | µmol/d | |
M | 14R | 99R+ | 0 | 30 | 120 | 745 | 1795 | 2500 | 5500 | 25000 | µmol/d |
Viz též: |
Histidin |
dU |
Chromatografie-HPLC |
Látkový tok |
Systém: | dU |
Komponenta: | Histidin |
Druh veličiny: | Látkový tok |
Jednotka: | µmol/d |
Procedura: | Chromatografie-IEC |
Klíč: | 02045 |
Gesce: | biochemie |
Vznik: | Výpočet odpadu (za 24 hod) |
Typ položky: | NF |
Formát ref. mezí: | referenční meze "od - do" |
Formát hodnoty: | číslo celé |
Mezní hodnoty: | 0 - 0 - 15000 - 25000 |
MTV: | X, UA |
Třída hlavní: | Aminokyseliny |
Poznámka: |
Podklady pro preanalytickou fázi |
Materiál: | Moč |
Odběr do: | Sklo nebo plast bez úpravy |
Pokyny k odběru vzorku: | |
Stanovení je nejvhodnější provádět z 12-ti hodinového, popř. 24 hodinového sběru moče. Součást vyšetření spektra aminokyselin. | |
Stabilita vzorku: | 18 - 26 °C: 24 h |
4 - 8 °C: 5 d | |
-20 °C: 5 r | |
Poznámka ke stabilitě: | |
Vzorek skladovat zamrazený. |
Text abstraktu ke komponentě |
Histidin patří mezi esenciální glukoplastické aminokyseliny. Dva volné elektronové páry na atomech dusíku dodávají postrannímu řetězci histidinu chelační schopnosti, takže tvoří snadno komplexy s těžkými kovy. Dekarboxylací histidinu vzniká histamin – biogenní amin, který má širokou škálu působení v organismu. |
Referenční meze |
S | Věk od | Věk do | MHD | Nízké | Snížené | DRM | HRM | Zvýšené | Vysoké | MHH | Jedn. | Další údaje |
0D | 5R | 0 | 0 | 4 | 17 | 50 | 75 | 600 | 25000 | µmol/d | ||
F | 5R | 10R | 0 | 5 | 30 | 135 | 410 | 585 | 1200 | 25000 | µmol/d | |
M | 5R | 10R | 0 | 3 | 15 | 240 | 700 | 950 | 1350 | 25000 | µmol/d | |
F | 10R | 14R | 0 | 5 | 30 | 135 | 410 | 585 | 1200 | 25000 | µmol/d | |
M | 10R | 14R | 0 | 15 | 75 | 254 | 1150 | 1850 | 3700 | 25000 | µmol/d | |
F | 14R | 99R+ | 0 | 5 | 40 | 135 | 820 | 1250 | 3000 | 25000 | µmol/d | |
M | 14R | 99R+ | 0 | 30 | 120 | 745 | 1795 | 2500 | 5500 | 25000 | µmol/d |
Viz též: |
Histidin |
dU |
Chromatografie-IEC |
Látkový tok |
Systém: | dU |
Komponenta: | Histidin |
Druh veličiny: | Látkový tok |
Jednotka: | µmol/d |
Procedura: | Chromatografie-TLC |
Klíč: | 02046 |
Gesce: | biochemie |
Vznik: | Výpočet odpadu (za 24 hod) |
Typ položky: | NF |
Formát ref. mezí: | referenční meze "od - do" |
Formát hodnoty: | číslo celé |
Mezní hodnoty: | 0 - 0 - 15000 - 25000 |
MTV: | X, UA |
Třída hlavní: | Aminokyseliny |
Poznámka: |
Podklady pro preanalytickou fázi |
Materiál: | Moč |
Odběr do: | Sklo nebo plast bez úpravy |
Pokyny k odběru vzorku: | |
Stanovení je nejvhodnější provádět z 12-ti hodinového, popř. 24 hodinového sběru moče. Součást vyšetření spektra aminokyselin. | |
Stabilita vzorku: | 18 - 26 °C: 24 h |
4 - 8 °C: 5 d | |
-20 °C: 5 r | |
Poznámka ke stabilitě: | |
Vzorek skladovat zamrazený. |
Text abstraktu ke komponentě |
Histidin patří mezi esenciální glukoplastické aminokyseliny. Dva volné elektronové páry na atomech dusíku dodávají postrannímu řetězci histidinu chelační schopnosti, takže tvoří snadno komplexy s těžkými kovy. Dekarboxylací histidinu vzniká histamin – biogenní amin, který má širokou škálu působení v organismu. |
Referenční meze |
S | Věk od | Věk do | MHD | Nízké | Snížené | DRM | HRM | Zvýšené | Vysoké | MHH | Jedn. | Další údaje |
0D | 99R+ | 0 | 0 | 4 | 17 | 50 | 75 | 600 | 25000 | µmol/d |
Viz též: |
Histidin |
dU |
Chromatografie-TLC |
Látkový tok |
Systém: | Likvor |
Komponenta: | Histidin |
Druh veličiny: | Látková koncentrace |
Jednotka: | µmol/l |
Procedura: | * |
Klíč: | 08792 |
Gesce: | biochemie |
Vznik: | Měřené, odvozené nebo pozorované v laboratoři |
Typ položky: | NF |
Formát ref. mezí: | referenční meze "od - do" |
Formát hodnoty: | číslo celé |
Mezní hodnoty: | 0 - 0 - 100 - 1000 |
MTV: | X, CSF |
Třída hlavní: | Aminokyseliny |
Poznámka: |
Podklady pro preanalytickou fázi |
Materiál: | Likvor |
Odběr do: | Sklo nebo plast bez úpravy |
Pokyny k odběru vzorku: | |
Zabránit příměsi krve. Delší transport v chladu. Součást vyšetření spektra aminokyselin. | |
Maximální čas od získání do zpracování vzorku je 24 h při doporučené teplotě 4°C. | |
Stabilita vzorku: | 18 - 26 °C: 8 h |
4 - 8 °C: 24 h | |
-20 °C: 1 r | |
Poznámka ke stabilitě: | |
Vzorek skladovat zamrazený. |
Text abstraktu ke komponentě |
Histidin patří mezi esenciální glukoplastické aminokyseliny. Dva volné elektronové páry na atomech dusíku dodávají postrannímu řetězci histidinu chelační schopnosti, takže tvoří snadno komplexy s těžkými kovy. Dekarboxylací histidinu vzniká histamin – biogenní amin, který má širokou škálu působení v organismu. |
Referenční meze |
S | Věk od | Věk do | MHD | Nízké | Snížené | DRM | HRM | Zvýšené | Vysoké | MHH | Jedn. | Další údaje |
0D | 99R+ | 0 | 0 | 0 | 0 | 25 | 50 | 100 | 1000 | µmol/l |
Viz též: |
Histidin |
Likvor |
* |
Látková koncentrace |
Systém: | Likvor |
Komponenta: | Histidin |
Druh veličiny: | Látková koncentrace |
Jednotka: | µmol/l |
Procedura: | Chromatografie-IEC |
Klíč: | 08793 |
Gesce: | biochemie |
Vznik: | Měřené, odvozené nebo pozorované v laboratoři |
Typ položky: | NF |
Formát ref. mezí: | referenční meze "od - do" |
Formát hodnoty: | číslo celé |
Mezní hodnoty: | 0 - 0 - 100 - 1000 |
MTV: | X, CSF |
Třída hlavní: | Aminokyseliny |
Poznámka: |
Podklady pro preanalytickou fázi |
Materiál: | Likvor |
Odběr do: | Sklo nebo plast bez úpravy |
Pokyny k odběru vzorku: | |
Zabránit příměsi krve. Delší transport v chladu. Součást vyšetření spektra aminokyselin. | |
Maximální čas od získání do zpracování vzorku je 24 h při doporučené teplotě 4°C. | |
Stabilita vzorku: | 18 - 26 °C: 8 h |
4 - 8 °C: 24 h | |
-20 °C: 1 r | |
Poznámka ke stabilitě: | |
Vzorek skladovat zamrazený. |
Text abstraktu ke komponentě |
Histidin patří mezi esenciální glukoplastické aminokyseliny. Dva volné elektronové páry na atomech dusíku dodávají postrannímu řetězci histidinu chelační schopnosti, takže tvoří snadno komplexy s těžkými kovy. Dekarboxylací histidinu vzniká histamin – biogenní amin, který má širokou škálu působení v organismu. |
Referenční meze |
S | Věk od | Věk do | MHD | Nízké | Snížené | DRM | HRM | Zvýšené | Vysoké | MHH | Jedn. | Další údaje |
0D | 99R+ | 0 | 0 | 0 | 0 | 25 | 50 | 100 | 1000 | µmol/l |
Viz též: |
Histidin |
Likvor |
Chromatografie-IEC |
Látková koncentrace |