Systém: | S |
Komponenta: | Valin |
Druh veličiny: | Látková koncentrace |
Jednotka: | µmol/l |
Procedura: | * |
Klíč: | 03105 |
Gesce: | biochemie |
Vznik: | Měřené, odvozené nebo pozorované v laboratoři |
Typ položky: | NF |
Formát ref. mezí: | referenční meze "od - do" |
Formát hodnoty: | číslo celé |
Mezní hodnoty: | 0 - 0 - 700 - 10000 |
MTV: | X, SP |
Třída hlavní: | Aminokyseliny |
Poznámka: |
Podklady pro preanalytickou fázi |
Materiál: | Krev |
Odběr do: | Sklo nebo plast bez úpravy |
Pokyny k odběru vzorku: | |
Součást vyšetření spektra aminokyselin. Pro stanovení je vhodnější plazma. | |
Pokyny k předanalytické úpravě vzorku: | |
Před analýzou sérum deproteinovat. | |
Stabilita vzorku: | 18 - 26 °C: 24 h |
4 - 8 °C: 24 h | |
-20 °C: 1 r | |
Poznámka ke stabilitě: | |
Skladovat odseparované sérum, vzorek zamrazit. |
Text abstraktu ke komponentě |
Valin patří mezi esenciální glukoplastické i ketoplastické aminokyseliny. Má podobné vlastnosti jako ostatní aminokyseliny s rozvětveným uhlíkatým řetězcem (leucin, izoleucin) a je nepostradatelný pro lidský organismus. Významná je degradace valinu, kdy vznikají mastné kyseliny, které se metabolizují různým způsobem. |
Referenční meze |
S | Věk od | Věk do | MHD | Nízké | Snížené | DRM | HRM | Zvýšené | Vysoké | MHH | Jedn. | Další údaje |
0D | 5R | 0 | 20 | 59 | 98 | 176 | 230 | 500 | 10000 | µmol/l | ||
F | 5R | 18R | 0 | 30 | 150 | 185 | 250 | 300 | 750 | 10000 | µmol/l | |
M | 5R | 18R | 0 | 25 | 150 | 200 | 270 | 320 | 700 | 10000 | µmol/l | |
F | 18R | 99R+ | 0 | 25 | 100 | 175 | 250 | 320 | 700 | 10000 | µmol/l | |
M | 18R | 99R+ | 0 | 25 | 140 | 215 | 290 | 350 | 800 | 10000 | µmol/l |
Viz též: |
Valin |
S |
* |
Látková koncentrace |
Systém: | S |
Komponenta: | Valin |
Druh veličiny: | Látková koncentrace |
Jednotka: | µmol/l |
Procedura: | Chromatografie-HPLC |
Klíč: | 03106 |
Gesce: | biochemie |
Vznik: | Měřené, odvozené nebo pozorované v laboratoři |
Typ položky: | NF |
Formát ref. mezí: | referenční meze "od - do" |
Formát hodnoty: | číslo celé |
Mezní hodnoty: | 0 - 0 - 700 - 10000 |
MTV: | X, SP |
Třída hlavní: | Aminokyseliny |
Poznámka: |
Podklady pro preanalytickou fázi |
Materiál: | Krev |
Odběr do: | Sklo nebo plast bez úpravy |
Pokyny k odběru vzorku: | |
Součást vyšetření spektra aminokyselin. Pro stanovení je vhodnější plazma. | |
Pokyny k předanalytické úpravě vzorku: | |
Před analýzou sérum deproteinovat. | |
Stabilita vzorku: | 18 - 26 °C: 24 h |
4 - 8 °C: 24 h | |
-20 °C: 1 r | |
Poznámka ke stabilitě: | |
Skladovat odseparované sérum, vzorek zamrazit. |
Text abstraktu ke komponentě |
Valin patří mezi esenciální glukoplastické i ketoplastické aminokyseliny. Má podobné vlastnosti jako ostatní aminokyseliny s rozvětveným uhlíkatým řetězcem (leucin, izoleucin) a je nepostradatelný pro lidský organismus. Významná je degradace valinu, kdy vznikají mastné kyseliny, které se metabolizují různým způsobem. |
Referenční meze |
S | Věk od | Věk do | MHD | Nízké | Snížené | DRM | HRM | Zvýšené | Vysoké | MHH | Jedn. | Další údaje |
0D | 5R | 0 | 20 | 59 | 98 | 176 | 230 | 500 | 10000 | µmol/l | ||
F | 5R | 18R | 0 | 30 | 150 | 185 | 250 | 300 | 750 | 10000 | µmol/l | |
M | 5R | 18R | 0 | 25 | 150 | 200 | 270 | 320 | 700 | 10000 | µmol/l | |
F | 18R | 99R+ | 0 | 25 | 100 | 175 | 250 | 320 | 700 | 10000 | µmol/l | |
M | 18R | 99R+ | 0 | 25 | 140 | 215 | 290 | 350 | 800 | 10000 | µmol/l |
Viz též: |
Valin |
S |
Chromatografie-HPLC |
Látková koncentrace |
Systém: | S |
Komponenta: | Valin |
Druh veličiny: | Látková koncentrace |
Jednotka: | µmol/l |
Procedura: | Chromatografie-IEC |
Klíč: | 03107 |
Gesce: | biochemie |
Vznik: | Měřené, odvozené nebo pozorované v laboratoři |
Typ položky: | NF |
Formát ref. mezí: | referenční meze "od - do" |
Formát hodnoty: | číslo celé |
Mezní hodnoty: | 0 - 0 - 700 - 10000 |
MTV: | X, SP |
Třída hlavní: | Aminokyseliny |
Poznámka: |
Podklady pro preanalytickou fázi |
Materiál: | Krev |
Odběr do: | Sklo nebo plast bez úpravy |
Pokyny k odběru vzorku: | |
Součást vyšetření spektra aminokyselin. Pro stanovení je vhodnější plazma. | |
Pokyny k předanalytické úpravě vzorku: | |
Před analýzou sérum deproteinovat. | |
Stabilita vzorku: | 18 - 26 °C: 24 h |
4 - 8 °C: 24 h | |
-20 °C: 1 r | |
Poznámka ke stabilitě: | |
Skladovat odseparované sérum, vzorek zamrazit. |
Text abstraktu ke komponentě |
Valin patří mezi esenciální glukoplastické i ketoplastické aminokyseliny. Má podobné vlastnosti jako ostatní aminokyseliny s rozvětveným uhlíkatým řetězcem (leucin, izoleucin) a je nepostradatelný pro lidský organismus. Významná je degradace valinu, kdy vznikají mastné kyseliny, které se metabolizují různým způsobem. |
Referenční meze |
S | Věk od | Věk do | MHD | Nízké | Snížené | DRM | HRM | Zvýšené | Vysoké | MHH | Jedn. | Další údaje |
0D | 5R | 0 | 20 | 59 | 98 | 176 | 230 | 500 | 10000 | µmol/l | ||
F | 5R | 18R | 0 | 30 | 150 | 185 | 250 | 300 | 750 | 10000 | µmol/l | |
M | 5R | 18R | 0 | 25 | 150 | 200 | 270 | 320 | 700 | 10000 | µmol/l | |
F | 18R | 99R+ | 0 | 25 | 100 | 175 | 250 | 320 | 700 | 10000 | µmol/l | |
M | 18R | 99R+ | 0 | 25 | 140 | 215 | 290 | 350 | 800 | 10000 | µmol/l |
Viz též: |
Valin |
S |
Chromatografie-IEC |
Látková koncentrace |
Systém: | S |
Komponenta: | Valin |
Druh veličiny: | Látková koncentrace |
Jednotka: | µmol/l |
Procedura: | Chromatografie-TLC |
Klíč: | 03108 |
Gesce: | biochemie |
Vznik: | Měřené, odvozené nebo pozorované v laboratoři |
Typ položky: | NF |
Formát ref. mezí: | referenční meze "od - do" |
Formát hodnoty: | číslo celé |
Mezní hodnoty: | 0 - 0 - 700 - 10000 |
MTV: | X, SP |
Třída hlavní: | Aminokyseliny |
Poznámka: |
Podklady pro preanalytickou fázi |
Materiál: | Krev |
Odběr do: | Sklo nebo plast bez úpravy |
Pokyny k odběru vzorku: | |
Součást vyšetření spektra aminokyselin. Pro stanovení je vhodnější plazma. | |
Pokyny k předanalytické úpravě vzorku: | |
Před analýzou sérum deproteinovat. | |
Stabilita vzorku: | 18 - 26 °C: 24 h |
4 - 8 °C: 24 h | |
-20 °C: 1 r | |
Poznámka ke stabilitě: | |
Skladovat odseparované sérum, vzorek zamrazit. |
Text abstraktu ke komponentě |
Valin patří mezi esenciální glukoplastické i ketoplastické aminokyseliny. Má podobné vlastnosti jako ostatní aminokyseliny s rozvětveným uhlíkatým řetězcem (leucin, izoleucin) a je nepostradatelný pro lidský organismus. Významná je degradace valinu, kdy vznikají mastné kyseliny, které se metabolizují různým způsobem. |
Referenční meze |
S | Věk od | Věk do | MHD | Nízké | Snížené | DRM | HRM | Zvýšené | Vysoké | MHH | Jedn. | Další údaje |
0D | 5R | 0 | 20 | 59 | 98 | 176 | 230 | 500 | 10000 | µmol/l | ||
F | 5R | 18R | 0 | 30 | 150 | 185 | 250 | 300 | 750 | 10000 | µmol/l | |
M | 5R | 18R | 0 | 25 | 150 | 200 | 270 | 320 | 700 | 10000 | µmol/l | |
F | 18R | 99R+ | 0 | 25 | 100 | 175 | 250 | 320 | 700 | 10000 | µmol/l | |
M | 18R | 99R+ | 0 | 25 | 140 | 215 | 290 | 350 | 800 | 10000 | µmol/l |
Viz též: |
Valin |
S |
Chromatografie-TLC |
Látková koncentrace |
Systém: | P |
Komponenta: | Valin |
Druh veličiny: | Látková koncentrace |
Jednotka: | µmol/l |
Procedura: | * |
Klíč: | 03103 |
Gesce: | biochemie |
Vznik: | Měřené, odvozené nebo pozorované v laboratoři |
Typ položky: | NF |
Formát ref. mezí: | referenční meze "od - do" |
Formát hodnoty: | číslo celé |
Mezní hodnoty: | 0 - 0 - 700 - 10000 |
MTV: | X, BP, SP |
Třída hlavní: | Aminokyseliny |
Poznámka: |
Podklady pro preanalytickou fázi |
Materiál: | Krev |
Odběr do: | Sklo nebo plast s protisrážlivou úpravou |
Pokyny k odběru vzorku: | |
Vhodným antikoagulans je heparin, EDTA. Součást vyšetření spektra aminokyselin. | |
Pokyny k předanalytické úpravě vzorku: | |
Separaci plazmy centrifugací provést co nejdříve. Před analýzou plazmu deproteinovat. | |
Stabilita vzorku: | 18 - 26 °C: 8 h |
4 - 8 °C: 24 h | |
-20 °C: 1 r | |
Poznámka ke stabilitě: | |
Skladovat po odseparování plazmy, vzorek zamrazit. |
Text abstraktu ke komponentě |
Valin patří mezi esenciální glukoplastické i ketoplastické aminokyseliny. Má podobné vlastnosti jako ostatní aminokyseliny s rozvětveným uhlíkatým řetězcem (leucin, izoleucin) a je nepostradatelný pro lidský organismus. Významná je degradace valinu, kdy vznikají mastné kyseliny, které se metabolizují různým způsobem. |
Referenční meze |
S | Věk od | Věk do | MHD | Nízké | Snížené | DRM | HRM | Zvýšené | Vysoké | MHH | Jedn. | Další údaje |
0D | 5R | 0 | 20 | 59 | 98 | 176 | 230 | 500 | 10000 | µmol/l | ||
F | 5R | 18R | 0 | 30 | 150 | 185 | 250 | 300 | 750 | 10000 | µmol/l | |
M | 5R | 18R | 0 | 25 | 150 | 200 | 270 | 320 | 700 | 10000 | µmol/l | |
F | 18R | 99R+ | 0 | 25 | 100 | 175 | 250 | 320 | 700 | 10000 | µmol/l | |
M | 18R | 99R+ | 0 | 25 | 140 | 215 | 290 | 350 | 800 | 10000 | µmol/l |
Viz též: |
Valin |
P |
* |
Látková koncentrace |
Systém: | P |
Komponenta: | Valin |
Druh veličiny: | Látková koncentrace |
Jednotka: | µmol/l |
Procedura: | Chromatografie-IEC |
Klíč: | 03104 |
Gesce: | biochemie |
Vznik: | Měřené, odvozené nebo pozorované v laboratoři |
Typ položky: | NF |
Formát ref. mezí: | referenční meze "od - do" |
Formát hodnoty: | číslo celé |
Mezní hodnoty: | 0 - 0 - 700 - 10000 |
MTV: | X, BP, SP |
Třída hlavní: | Aminokyseliny |
Poznámka: |
Podklady pro preanalytickou fázi |
Materiál: | Krev |
Odběr do: | Sklo nebo plast s protisrážlivou úpravou |
Pokyny k odběru vzorku: | |
Vhodným antikoagulans je heparin, EDTA. Součást vyšetření spektra aminokyselin. | |
Pokyny k předanalytické úpravě vzorku: | |
Separaci plazmy centrifugací provést co nejdříve. Před analýzou plazmu deproteinovat. | |
Stabilita vzorku: | 18 - 26 °C: 8 h |
4 - 8 °C: 24 h | |
-20 °C: 1 r | |
Poznámka ke stabilitě: | |
Skladovat po odseparování plazmy, vzorek zamrazit. |
Text abstraktu ke komponentě |
Valin patří mezi esenciální glukoplastické i ketoplastické aminokyseliny. Má podobné vlastnosti jako ostatní aminokyseliny s rozvětveným uhlíkatým řetězcem (leucin, izoleucin) a je nepostradatelný pro lidský organismus. Významná je degradace valinu, kdy vznikají mastné kyseliny, které se metabolizují různým způsobem. |
Referenční meze |
S | Věk od | Věk do | MHD | Nízké | Snížené | DRM | HRM | Zvýšené | Vysoké | MHH | Jedn. | Další údaje |
0D | 5R | 0 | 20 | 59 | 98 | 176 | 230 | 500 | 10000 | µmol/l | ||
F | 5R | 18R | 0 | 30 | 150 | 185 | 250 | 300 | 750 | 10000 | µmol/l | |
M | 5R | 18R | 0 | 25 | 150 | 200 | 270 | 320 | 700 | 10000 | µmol/l | |
F | 18R | 99R+ | 0 | 25 | 100 | 175 | 250 | 320 | 700 | 10000 | µmol/l | |
M | 18R | 99R+ | 0 | 25 | 140 | 215 | 290 | 350 | 800 | 10000 | µmol/l |
Viz též: |
Valin |
P |
Chromatografie-IEC |
Látková koncentrace |
Systém: | U |
Komponenta: | Valin |
Druh veličiny: | Látková koncentrace |
Jednotka: | µmol/l |
Procedura: | * |
Klíč: | 03109 |
Gesce: | biochemie |
Vznik: | Měřené, odvozené nebo pozorované v laboratoři |
Typ položky: | NF |
Formát ref. mezí: | referenční meze "od - do" |
Formát hodnoty: | číslo celé |
Mezní hodnoty: | 0 - 0 - 300 - 1500 |
MTV: | X, UA |
Třída hlavní: | Aminokyseliny |
Poznámka: |
Podklady pro preanalytickou fázi |
Materiál: | Moč |
Odběr do: | Sklo nebo plast bez úpravy |
Pokyny k odběru vzorku: | |
Stanovení je nejvhodnější provádět z 12-ti hodinového, popř. 24 hodinového sběru moče. Součást vyšetření spektra aminokyselin. | |
Stabilita vzorku: | 18 - 26 °C: 24 h |
4 - 8 °C: 5 d | |
-20 °C: 5 r | |
Poznámka ke stabilitě: | |
Vzorek skladovat zamrazený. |
Text abstraktu ke komponentě |
Valin patří mezi esenciální glukoplastické i ketoplastické aminokyseliny. Má podobné vlastnosti jako ostatní aminokyseliny s rozvětveným uhlíkatým řetězcem (leucin, izoleucin) a je nepostradatelný pro lidský organismus. Významná je degradace valinu, kdy vznikají mastné kyseliny, které se metabolizují různým způsobem. |
Referenční meze |
S | Věk od | Věk do | MHD | Nízké | Snížené | DRM | HRM | Zvýšené | Vysoké | MHH | Jedn. | Další údaje |
0D | 2T | 0 | 0 | 50 | 125 | 590 | 830 | 1300 | 1500 | µmol/l | ||
2T | 6R | 0 | 5 | 20 | 57 | 225 | 330 | 900 | 1500 | µmol/l | ||
F | 6R | 10R | 0 | 0 | 0 | 10 | 164 | 255 | 550 | 1500 | µmol/l | |
M | 6R | 10R | 0 | 0 | 7 | 27 | 87 | 120 | 250 | 1500 | µmol/l | |
F | 10R | 14R | 0 | 0 | 0 | 7 | 70 | 115 | 275 | 1500 | µmol/l | |
M | 10R | 14R | 0 | 0 | 0 | 12 | 100 | 157 | 380 | 1500 | µmol/l | |
F | 14R | 99R+ | 0 | 0 | 4 | 15 | 47 | 140 | 665 | 1500 | µmol/l | |
M | 14R | 99R+ | 0 | 0 | 10 | 22 | 48 | 66 | 150 | 1500 | µmol/l |
Viz též: |
Valin |
U |
* |
Látková koncentrace |
Systém: | U |
Komponenta: | Valin |
Druh veličiny: | Látková koncentrace |
Jednotka: | µmol/l |
Procedura: | Chromatografie-HPLC |
Klíč: | 03110 |
Gesce: | biochemie |
Vznik: | Měřené, odvozené nebo pozorované v laboratoři |
Typ položky: | NF |
Formát ref. mezí: | referenční meze "od - do" |
Formát hodnoty: | číslo celé |
Mezní hodnoty: | 0 - 0 - 300 - 1500 |
MTV: | X, UA |
Třída hlavní: | Aminokyseliny |
Poznámka: |
Podklady pro preanalytickou fázi |
Materiál: | Moč |
Odběr do: | Sklo nebo plast bez úpravy |
Pokyny k odběru vzorku: | |
Stanovení je nejvhodnější provádět z 12-ti hodinového, popř. 24 hodinového sběru moče. Součást vyšetření spektra aminokyselin. | |
Stabilita vzorku: | 18 - 26 °C: 24 h |
4 - 8 °C: 5 d | |
-20 °C: 5 r | |
Poznámka ke stabilitě: | |
Vzorek skladovat zamrazený. |
Text abstraktu ke komponentě |
Valin patří mezi esenciální glukoplastické i ketoplastické aminokyseliny. Má podobné vlastnosti jako ostatní aminokyseliny s rozvětveným uhlíkatým řetězcem (leucin, izoleucin) a je nepostradatelný pro lidský organismus. Významná je degradace valinu, kdy vznikají mastné kyseliny, které se metabolizují různým způsobem. |
Referenční meze |
S | Věk od | Věk do | MHD | Nízké | Snížené | DRM | HRM | Zvýšené | Vysoké | MHH | Jedn. | Další údaje |
0D | 2T | 0 | 0 | 50 | 125 | 590 | 830 | 1300 | 1500 | µmol/l | ||
2T | 6R | 0 | 5 | 20 | 57 | 225 | 330 | 900 | 1500 | µmol/l | ||
F | 6R | 10R | 0 | 0 | 0 | 10 | 164 | 255 | 550 | 1500 | µmol/l | |
M | 6R | 10R | 0 | 0 | 7 | 27 | 87 | 120 | 250 | 1500 | µmol/l | |
F | 10R | 14R | 0 | 0 | 0 | 7 | 70 | 115 | 275 | 1500 | µmol/l | |
M | 10R | 14R | 0 | 0 | 0 | 12 | 100 | 157 | 380 | 1500 | µmol/l | |
F | 14R | 99R+ | 0 | 0 | 4 | 15 | 47 | 140 | 665 | 1500 | µmol/l | |
M | 14R | 99R+ | 0 | 0 | 10 | 22 | 48 | 66 | 150 | 1500 | µmol/l |
Viz též: |
Valin |
U |
Chromatografie-HPLC |
Látková koncentrace |
Systém: | U |
Komponenta: | Valin |
Druh veličiny: | Látková koncentrace |
Jednotka: | µmol/l |
Procedura: | Chromatografie-IEC |
Klíč: | 03111 |
Gesce: | biochemie |
Vznik: | Měřené, odvozené nebo pozorované v laboratoři |
Typ položky: | NF |
Formát ref. mezí: | referenční meze "od - do" |
Formát hodnoty: | číslo celé |
Mezní hodnoty: | 0 - 0 - 300 - 1500 |
MTV: | X, UA |
Třída hlavní: | Aminokyseliny |
Poznámka: |
Podklady pro preanalytickou fázi |
Materiál: | Moč |
Odběr do: | Sklo nebo plast bez úpravy |
Pokyny k odběru vzorku: | |
Stanovení je nejvhodnější provádět z 12-ti hodinového, popř. 24 hodinového sběru moče. Součást vyšetření spektra aminokyselin. | |
Stabilita vzorku: | 18 - 26 °C: 24 h |
4 - 8 °C: 5 d | |
-20 °C: 5 r | |
Poznámka ke stabilitě: | |
Vzorek skladovat zamrazený. |
Text abstraktu ke komponentě |
Valin patří mezi esenciální glukoplastické i ketoplastické aminokyseliny. Má podobné vlastnosti jako ostatní aminokyseliny s rozvětveným uhlíkatým řetězcem (leucin, izoleucin) a je nepostradatelný pro lidský organismus. Významná je degradace valinu, kdy vznikají mastné kyseliny, které se metabolizují různým způsobem. |
Referenční meze |
S | Věk od | Věk do | MHD | Nízké | Snížené | DRM | HRM | Zvýšené | Vysoké | MHH | Jedn. | Další údaje |
0D | 2T | 0 | 0 | 50 | 125 | 590 | 830 | 1300 | 1500 | µmol/l | ||
2T | 6R | 0 | 5 | 20 | 57 | 225 | 330 | 900 | 1500 | µmol/l | ||
F | 6R | 10R | 0 | 0 | 0 | 10 | 164 | 255 | 550 | 1500 | µmol/l | |
M | 6R | 10R | 0 | 0 | 7 | 27 | 87 | 120 | 250 | 1500 | µmol/l | |
F | 10R | 14R | 0 | 0 | 0 | 7 | 70 | 115 | 275 | 1500 | µmol/l | |
M | 10R | 14R | 0 | 0 | 0 | 12 | 100 | 157 | 380 | 1500 | µmol/l | |
F | 14R | 99R+ | 0 | 0 | 4 | 15 | 47 | 140 | 665 | 1500 | µmol/l | |
M | 14R | 99R+ | 0 | 0 | 10 | 22 | 48 | 66 | 150 | 1500 | µmol/l |
Viz též: |
Valin |
U |
Chromatografie-IEC |
Látková koncentrace |
Systém: | U |
Komponenta: | Valin |
Druh veličiny: | Látková koncentrace |
Jednotka: | µmol/l |
Procedura: | Chromatografie-TLC |
Klíč: | 03112 |
Gesce: | biochemie |
Vznik: | Měřené, odvozené nebo pozorované v laboratoři |
Typ položky: | NF |
Formát ref. mezí: | referenční meze "od - do" |
Formát hodnoty: | číslo celé |
Mezní hodnoty: | 0 - 0 - 300 - 1500 |
MTV: | X, UA |
Třída hlavní: | Aminokyseliny |
Poznámka: |
Podklady pro preanalytickou fázi |
Materiál: | Moč |
Odběr do: | Sklo nebo plast bez úpravy |
Pokyny k odběru vzorku: | |
Stanovení je nejvhodnější provádět z 12-ti hodinového, popř. 24 hodinového sběru moče. Součást vyšetření spektra aminokyselin. | |
Stabilita vzorku: | 18 - 26 °C: 24 h |
4 - 8 °C: 5 d | |
-20 °C: 5 r | |
Poznámka ke stabilitě: | |
Vzorek skladovat zamrazený. |
Text abstraktu ke komponentě |
Valin patří mezi esenciální glukoplastické i ketoplastické aminokyseliny. Má podobné vlastnosti jako ostatní aminokyseliny s rozvětveným uhlíkatým řetězcem (leucin, izoleucin) a je nepostradatelný pro lidský organismus. Významná je degradace valinu, kdy vznikají mastné kyseliny, které se metabolizují různým způsobem. |
Referenční meze |
S | Věk od | Věk do | MHD | Nízké | Snížené | DRM | HRM | Zvýšené | Vysoké | MHH | Jedn. | Další údaje |
0D | 2T | 0 | 0 | 50 | 125 | 590 | 830 | 1300 | 1500 | µmol/l | ||
2T | 6R | 0 | 5 | 20 | 57 | 225 | 330 | 900 | 1500 | µmol/l | ||
F | 6R | 10R | 0 | 0 | 0 | 10 | 164 | 255 | 550 | 1500 | µmol/l | |
M | 6R | 10R | 0 | 0 | 7 | 27 | 87 | 120 | 250 | 1500 | µmol/l | |
F | 10R | 14R | 0 | 0 | 0 | 7 | 70 | 115 | 275 | 1500 | µmol/l | |
M | 10R | 14R | 0 | 0 | 0 | 12 | 100 | 157 | 380 | 1500 | µmol/l | |
F | 14R | 99R+ | 0 | 0 | 4 | 15 | 47 | 140 | 665 | 1500 | µmol/l | |
M | 14R | 99R+ | 0 | 0 | 10 | 22 | 48 | 66 | 150 | 1500 | µmol/l |
Viz též: |
Valin |
U |
Chromatografie-TLC |
Látková koncentrace |
Systém: | dU |
Komponenta: | Valin |
Druh veličiny: | Látkový tok |
Jednotka: | µmol/d |
Procedura: | * |
Klíč: | 03099 |
Gesce: | biochemie |
Vznik: | Výpočet odpadu (za 24 hod) |
Typ položky: | NF |
Formát ref. mezí: | referenční meze "od - do" |
Formát hodnoty: | číslo celé |
Mezní hodnoty: | 0 - 0 - 300 - 1500 |
MTV: | X, UA |
Třída hlavní: | Aminokyseliny |
Poznámka: |
Podklady pro preanalytickou fázi |
Materiál: | Moč |
Odběr do: | Sklo nebo plast bez úpravy |
Pokyny k odběru vzorku: | |
Stanovení je nejvhodnější provádět z 12-ti hodinového, popř. 24 hodinového sběru moče. Součást vyšetření spektra aminokyselin. | |
Stabilita vzorku: | 18 - 26 °C: 24 h |
4 - 8 °C: 5 d | |
-20 °C: 5 r | |
Poznámka ke stabilitě: | |
Vzorek skladovat zamrazený. |
Text abstraktu ke komponentě |
Valin patří mezi esenciální glukoplastické i ketoplastické aminokyseliny. Má podobné vlastnosti jako ostatní aminokyseliny s rozvětveným uhlíkatým řetězcem (leucin, izoleucin) a je nepostradatelný pro lidský organismus. Významná je degradace valinu, kdy vznikají mastné kyseliny, které se metabolizují různým způsobem. |
Referenční meze |
S | Věk od | Věk do | MHD | Nízké | Snížené | DRM | HRM | Zvýšené | Vysoké | MHH | Jedn. | Další údaje |
0D | 2T | 0 | 0 | 0 | 4,3 | 20,4 | 29,0 | 45,0 | 1500 | µmol/d | ||
2T | 6R | 0 | 0 | 0 | 19 | 75 | 110 | 300 | 1500 | µmol/d | ||
F | 6R | 10R | 0 | 0 | 0 | 0 | 45 | 70 | 150 | 1500 | µmol/d | |
M | 6R | 10R | 0 | 0 | 3 | 12 | 38 | 55 | 110 | 1500 | µmol/d | |
F | 10R | 14R | 0 | 0 | 0 | 3 | 30 | 50 | 120 | 1500 | µmol/d | |
M | 10R | 14R | 0 | 0 | 0 | 0 | 60 | 95 | 230 | 1500 | µmol/d | |
F | 14R | 99R+ | 0 | 0 | 5 | 17 | 53 | 75 | 150 | 1500 | µmol/d | |
M | 14R | 99R+ | 0 | 3 | 15 | 30 | 65 | 85 | 200 | 1500 | µmol/d |
Viz též: |
Valin |
dU |
* |
Látkový tok |
Systém: | dU |
Komponenta: | Valin |
Druh veličiny: | Látkový tok |
Jednotka: | µmol/d |
Procedura: | Chromatografie-HPLC |
Klíč: | 03100 |
Gesce: | biochemie |
Vznik: | Výpočet odpadu (za 24 hod) |
Typ položky: | NF |
Formát ref. mezí: | referenční meze "od - do" |
Formát hodnoty: | číslo celé |
Mezní hodnoty: | 0 - 0 - 300 - 1500 |
MTV: | X, UA |
Třída hlavní: | Aminokyseliny |
Poznámka: |
Podklady pro preanalytickou fázi |
Materiál: | Moč |
Odběr do: | Sklo nebo plast bez úpravy |
Pokyny k odběru vzorku: | |
Stanovení je nejvhodnější provádět z 12-ti hodinového, popř. 24 hodinového sběru moče. Součást vyšetření spektra aminokyselin. | |
Stabilita vzorku: | 18 - 26 °C: 24 h |
4 - 8 °C: 5 d | |
-20 °C: 5 r | |
Poznámka ke stabilitě: | |
Vzorek skladovat zamrazený. |
Text abstraktu ke komponentě |
Valin patří mezi esenciální glukoplastické i ketoplastické aminokyseliny. Má podobné vlastnosti jako ostatní aminokyseliny s rozvětveným uhlíkatým řetězcem (leucin, izoleucin) a je nepostradatelný pro lidský organismus. Významná je degradace valinu, kdy vznikají mastné kyseliny, které se metabolizují různým způsobem. |
Referenční meze |
S | Věk od | Věk do | MHD | Nízké | Snížené | DRM | HRM | Zvýšené | Vysoké | MHH | Jedn. | Další údaje |
0D | 2T | 0 | 0 | 0 | 4,3 | 20,4 | 29,0 | 45,0 | 1500 | µmol/d | ||
2T | 6R | 0 | 0 | 0 | 19 | 75 | 110 | 300 | 1500 | µmol/d | ||
F | 6R | 10R | 0 | 0 | 0 | 0 | 45 | 70 | 150 | 1500 | µmol/d | |
M | 6R | 10R | 0 | 0 | 3 | 12 | 38 | 55 | 110 | 1500 | µmol/d | |
F | 10R | 14R | 0 | 0 | 0 | 3 | 30 | 50 | 120 | 1500 | µmol/d | |
M | 10R | 14R | 0 | 0 | 0 | 0 | 60 | 95 | 230 | 1500 | µmol/d | |
F | 14R | 99R+ | 0 | 0 | 5 | 17 | 53 | 75 | 150 | 1500 | µmol/d | |
M | 14R | 99R+ | 0 | 3 | 15 | 30 | 65 | 85 | 200 | 1500 | µmol/d |
Viz též: |
Valin |
dU |
Chromatografie-HPLC |
Látkový tok |
Systém: | dU |
Komponenta: | Valin |
Druh veličiny: | Látkový tok |
Jednotka: | µmol/d |
Procedura: | Chromatografie-IEC |
Klíč: | 03101 |
Gesce: | biochemie |
Vznik: | Výpočet odpadu (za 24 hod) |
Typ položky: | NF |
Formát ref. mezí: | referenční meze "od - do" |
Formát hodnoty: | číslo celé |
Mezní hodnoty: | 0 - 0 - 300 - 1500 |
MTV: | X, UA |
Třída hlavní: | Aminokyseliny |
Poznámka: |
Podklady pro preanalytickou fázi |
Materiál: | Moč |
Odběr do: | Sklo nebo plast bez úpravy |
Pokyny k odběru vzorku: | |
Stanovení je nejvhodnější provádět z 12-ti hodinového, popř. 24 hodinového sběru moče. Součást vyšetření spektra aminokyselin. | |
Stabilita vzorku: | 18 - 26 °C: 24 h |
4 - 8 °C: 5 d | |
-20 °C: 5 r | |
Poznámka ke stabilitě: | |
Vzorek skladovat zamrazený. |
Text abstraktu ke komponentě |
Valin patří mezi esenciální glukoplastické i ketoplastické aminokyseliny. Má podobné vlastnosti jako ostatní aminokyseliny s rozvětveným uhlíkatým řetězcem (leucin, izoleucin) a je nepostradatelný pro lidský organismus. Významná je degradace valinu, kdy vznikají mastné kyseliny, které se metabolizují různým způsobem. |
Referenční meze |
S | Věk od | Věk do | MHD | Nízké | Snížené | DRM | HRM | Zvýšené | Vysoké | MHH | Jedn. | Další údaje |
0D | 2T | 0 | 0 | 0 | 4,3 | 20,4 | 29,0 | 45,0 | 1500 | µmol/d | ||
2T | 6R | 0 | 0 | 0 | 19 | 75 | 110 | 300 | 1500 | µmol/d | ||
F | 6R | 10R | 0 | 0 | 0 | 0 | 45 | 70 | 150 | 1500 | µmol/d | |
M | 6R | 10R | 0 | 0 | 3 | 12 | 38 | 55 | 110 | 1500 | µmol/d | |
F | 10R | 14R | 0 | 0 | 0 | 3 | 30 | 50 | 120 | 1500 | µmol/d | |
M | 10R | 14R | 0 | 0 | 0 | 0 | 60 | 95 | 230 | 1500 | µmol/d | |
F | 14R | 99R+ | 0 | 0 | 5 | 17 | 53 | 75 | 150 | 1500 | µmol/d | |
M | 14R | 99R+ | 0 | 3 | 15 | 30 | 65 | 85 | 200 | 1500 | µmol/d |
Viz též: |
Valin |
dU |
Chromatografie-IEC |
Látkový tok |
Systém: | dU |
Komponenta: | Valin |
Druh veličiny: | Látkový tok |
Jednotka: | µmol/d |
Procedura: | Chromatografie-TLC |
Klíč: | 03102 |
Gesce: | biochemie |
Vznik: | Výpočet odpadu (za 24 hod) |
Typ položky: | NF |
Formát ref. mezí: | referenční meze "od - do" |
Formát hodnoty: | číslo celé |
Mezní hodnoty: | 0 - 0 - 300 - 1500 |
MTV: | X, UA |
Třída hlavní: | Aminokyseliny |
Poznámka: |
Podklady pro preanalytickou fázi |
Materiál: | Moč |
Odběr do: | Sklo nebo plast bez úpravy |
Pokyny k odběru vzorku: | |
Stanovení je nejvhodnější provádět z 12-ti hodinového, popř. 24 hodinového sběru moče. Součást vyšetření spektra aminokyselin. | |
Stabilita vzorku: | 18 - 26 °C: 24 h |
4 - 8 °C: 5 d | |
-20 °C: 5 r | |
Poznámka ke stabilitě: | |
Vzorek skladovat zamrazený. |
Text abstraktu ke komponentě |
Valin patří mezi esenciální glukoplastické i ketoplastické aminokyseliny. Má podobné vlastnosti jako ostatní aminokyseliny s rozvětveným uhlíkatým řetězcem (leucin, izoleucin) a je nepostradatelný pro lidský organismus. Významná je degradace valinu, kdy vznikají mastné kyseliny, které se metabolizují různým způsobem. |
Referenční meze |
S | Věk od | Věk do | MHD | Nízké | Snížené | DRM | HRM | Zvýšené | Vysoké | MHH | Jedn. | Další údaje |
M | 0D | 99R+ | 0 | 3 | 15 | 30 | 65 | 85 | 200 | 1500 | µmol/d |
Viz též: |
Valin |
dU |
Chromatografie-TLC |
Látkový tok |
Systém: | Likvor |
Komponenta: | Valin |
Druh veličiny: | Látková koncentrace |
Jednotka: | µmol/l |
Procedura: | * |
Klíč: | 03097 |
Gesce: | biochemie |
Vznik: | Měřené, odvozené nebo pozorované v laboratoři |
Typ položky: | NF |
Formát ref. mezí: | referenční meze "od - do" |
Formát hodnoty: | číslo celé |
Mezní hodnoty: | 0 - 0 - 1000 - 10000 |
MTV: | X, CSF |
Třída hlavní: | Aminokyseliny |
Poznámka: |
Podklady pro preanalytickou fázi |
Materiál: | Likvor |
Odběr do: | Sklo nebo plast bez úpravy |
Pokyny k odběru vzorku: | |
Zabránit příměsi krve. Delší transport v chladu. Součást vyšetření spektra aminokyselin. | |
Maximální čas od získání do zpracování vzorku je 24 h při doporučené teplotě 4°C. | |
Stabilita vzorku: | 18 - 26 °C: 8 h |
4 - 8 °C: 24 h | |
-20 °C: 1 r | |
Poznámka ke stabilitě: | |
Vzorek skladovat zamrazený. |
Text abstraktu ke komponentě |
Valin patří mezi esenciální glukoplastické i ketoplastické aminokyseliny. Má podobné vlastnosti jako ostatní aminokyseliny s rozvětveným uhlíkatým řetězcem (leucin, izoleucin) a je nepostradatelný pro lidský organismus. Významná je degradace valinu, kdy vznikají mastné kyseliny, které se metabolizují různým způsobem. |
Referenční meze |
S | Věk od | Věk do | MHD | Nízké | Snížené | DRM | HRM | Zvýšené | Vysoké | MHH | Jedn. | Další údaje |
0D | 14R | 0 | 0 | 0 | 5 | 23 | 35 | 150 | 10000 | µmol/l | ||
14R | 99R+ | 0 | 0 | 5 | 13 | 26 | 35 | 150 | 10000 | µmol/l |
Viz též: |
Valin |
Likvor |
* |
Látková koncentrace |
Systém: | Likvor |
Komponenta: | Valin |
Druh veličiny: | Látková koncentrace |
Jednotka: | µmol/l |
Procedura: | Chromatografie-IEC |
Klíč: | 03098 |
Gesce: | biochemie |
Vznik: | Měřené, odvozené nebo pozorované v laboratoři |
Typ položky: | NF |
Formát ref. mezí: | referenční meze "od - do" |
Formát hodnoty: | číslo celé |
Mezní hodnoty: | 0 - 0 - 1000 - 10000 |
MTV: | X, CSF |
Třída hlavní: | Aminokyseliny |
Poznámka: |
Podklady pro preanalytickou fázi |
Materiál: | Likvor |
Odběr do: | Sklo nebo plast bez úpravy |
Pokyny k odběru vzorku: | |
Zabránit příměsi krve. Delší transport v chladu. Součást vyšetření spektra aminokyselin. | |
Maximální čas od získání do zpracování vzorku je 24 h při doporučené teplotě 4°C. | |
Stabilita vzorku: | 18 - 26 °C: 8 h |
4 - 8 °C: 24 h | |
-20 °C: 1 r | |
Poznámka ke stabilitě: | |
Vzorek skladovat zamrazený. |
Text abstraktu ke komponentě |
Valin patří mezi esenciální glukoplastické i ketoplastické aminokyseliny. Má podobné vlastnosti jako ostatní aminokyseliny s rozvětveným uhlíkatým řetězcem (leucin, izoleucin) a je nepostradatelný pro lidský organismus. Významná je degradace valinu, kdy vznikají mastné kyseliny, které se metabolizují různým způsobem. |
Referenční meze |
S | Věk od | Věk do | MHD | Nízké | Snížené | DRM | HRM | Zvýšené | Vysoké | MHH | Jedn. | Další údaje |
0D | 14R | 0 | 0 | 0 | 5 | 23 | 35 | 150 | 10000 | µmol/l | ||
14R | 99R+ | 0 | 0 | 5 | 13 | 26 | 35 | 150 | 10000 | µmol/l |
Viz též: |
Valin |
Likvor |
Chromatografie-IEC |
Látková koncentrace |